Isak: Hoffman u javnosti ne govori istinu, Munjić je ovlašten da rukovodi FUP-om

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Sarajevu je danas održana hitna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj imenovana osoba koja će rukovoditi Federalnom upravom policije na naredna tri mjeseca.

Naime, kako je ranije navedeno to će biti Vahidin Munjić. Ovo je u izjavi za medije potvrdio i Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

“Nije izabran vršilac dužnosti, dali smo ovlaštenja osobi koja će rukovoditi Federalnom upravom policije tri mjeseca. Nadamo se da će konkursne procedure završiti u roku od tri mjeseca. Ukoliko ne završimo produžit ćemo taj period na duže. Smatram da možemo provesti te odluke u roku od tri mjeseca i za direktora i za zamjenika FUP-a. Munjić je ovlašten da rukovodi FUP-om na osnovu odluke Vlade FBiH. Vlada je ovlaštena da može imenovati osobu koja u skladu sa zakonom. Bila je samo rasprava vezano kako da se to sve u okviru zakona uradi”, kazao je Isak.

Svevlada Hoffmanna, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, ranije je naveo kako je trebao biti imenovan novi direktor, nakon što su konkursnu proceduru prošli Ensad Korman i on.

“Žalosno je kada policijski službenik Hoffman ide u javnost i ne govori istinu. Imamo prvi konkurs gdje on nije bio nikako, ako njegova priča stoji onda tek moramo raspravljamo o prvom konkursu. Isto tako došli su kandidati predloženi Vladi FBiH, Vlada nije dala niti jednom kandidatu, konkurs je poništen. Gospodin Hoffman i Korman su bili na drugom konkursu i Vlada nije dala podršku niti jednom kandidatu”, kazao je.

Potom je dodao:

“To znači Vlada prije nas je poništila. Shvatite da neke osobe imaju želje da budu nešto u životu i onda iznose neistine. Ne bih pojedince komentarisao. Postaviti pitati njegove pretpostavljene ko je njega ovlastio da izlazi u javnost. Bez saglasnosti svog rukovodica ne smije u javnost izlaziti i daviti bilo kakve informacije, a kamoli dezinformacije. Već sam se obratio Komisiji za sigurnost, a obratio sam se i Parlamentu da se ubrza procedura. Neće se valjda opet desiti da neće biti kandidati koji neće dobiti podršku Vlade FBiH. U skorije vrijeme ćemo imati imenovani i direktor i zamjenik direktora FUP-a.

Na kraju je kazao kako je Vlada FBiH raspravljala i o poplavama u USK.

“To je bila najbitnija tačka. Ova tačka oko FUP-a nije trebala ni biti na dnevnom redu. Do danas je Korman trebao upravljati Federalnom upravom policije. Odredili smo   hiljada maraka intervente pomoći određenim općinama USK, premijer će otići sa timom da posjeti USK. Također, alarmirali smo sve. Sve službe su se odmah stavili na raspolaganje”, kaže Isak.