Isak: Ostanite kući, budite odgovorni

Poštovani građani Zeničko-dobojskog kantona,

Nakon naredbe FUCZ uvidjeli smo poteškoće građana da dođu do osnovnih namirnica i hrane. Zato je Kantonalni štab civilne zaštite ZDK odlučio izdati naredbu koja omogućava ŠALTER PRODAJU HRANE.
Federalni štab je ograničio rad ugostiteljskih objekata naredbom od 17.03., a naš Štab CZ je već 19.03. donio Naredbu o šalterskoj prodaji, jer smo željeli olakšati našim građanima koji su u potrebi, s obzirom da nisu svi u mogućnosti spremiti sebi hranu.

Također, kao Kantonalni štab civilne zaštite izdali smo naredbu za sve općine u ZDK da moraju hitno izdvojiti sredstva za zdravstvene ustanove u kojima su oni osnivači za nabavku neophodne opreme. Na to smo se odlučili jer smo uvidjeli pripreme pojedinih načelnika/gradonačelnika za predizbornu kampanju i preusmjeravanje sredstva u ovoj teškoj situaciji u stvari koje su manje bitne od ljudskih života i sprječavanja širenja pandemije koja nas je zadesila.

Kao što znate da značajan broj naselja u ZDK nema pristup pitkoj vodi, pa smo morali izdati i naredbu kojom je općinama/gradovima u ZDK naređeno da tamo gdje nije obezbjeđeno redovno snadbjevanje pitkom vodom stanovništva, da poduzmu sve mjere i radnje kako bi stanovništvo bilo kontinuirano snadbjeveno pitkom vodom.

Dok su drugi bježeći od obaveza, odgovornosti i nadležnosti, treba istaći da je Krizni štab zasjedao 20 puta, Kantonalni štab civilne zaštite je zasjedao dva puta od dana proglašenja prirodne nesreće i donio niz važnih odluka.

Kao komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite i ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK maksimalno sam angažovan u svim ovim aktivnostima, odnosno rukovodim istima.
Već danima, ja nemam radnog vremena. Na raspolaganju sam svim službama zaštite i spašavanja 24/7 i stalno posvećen poslu i odgovornosti spram povjerenja koje su mi pružili građani.

S druge strane, sve građane koji nemaju veliku potrebu za kretanjem izvan svojih kuća i stanova pozivam da se ne izlažu opasnosti da budu izloženi zarazi ili da budu prenosioci i tako ugroze živote i zdravlje svojih bližnjih i drugih građana.

Zato je moja završna poruka: OSTANITE KUĆI, BUDITE ODGOVORNI!