Portal 072info

ISESCO: Uvrede poslanika Muhammeda a.s. izazivaju tugu i bijes 1,5 milijardi muslimana

d08ca54d48edcfadf8c9fb608d3ece2f
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Islamska organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), sa sjedištem u Rabatu u Maroku, oštro je osudila antiislamsku kampanju koju su pokrenuli pojedini francuski zvaničnici, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju ISESCO-a navodi se da su posebno iznenađeni antiislamskim izjavama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i drugih visokih francuskih zvaničnika. Navodi se da francuski zvaničnici otvoreno krše vjerske slobode muslimana u zemlji te time potiču antiislamsku kampanju i izazivaju dodatne sukobe i podjele.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Sistematske uvrede nekih zvaničnika u Francuskoj prema poslaniku Muhammedu a.s., koje iznose u svojim političkim nastupima, izazivaju čuđenje, tugu i bijes više od 1,5 milijardi muslimana širom svijeta – navodi se u saopćenju.

Navodi se također da postavljanje uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda a.s. na zidove službenih institucija nanosi veliku štetu dijalogu, miru i suživotu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U saopćenju ISESCO-a na kraju su najoštrije osudili nedavno ubistvo nastavnika u Francuskoj kojeg je, kako se navodi, usmrtila radikalna osoba.

U četvrti Conflans-Sainte-Honorine, u blizini Pariza, 16. oktobra je nastavniku odrubljena glava. Francuski dužnosnici objavili su da je ubica nastavnika uočen u blizini tijela s nožem u ruci, potom je pobjegao, no kasnije je neutraliziran od stane policije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navodi se da je nastavnik historije, koji je radio u srednjoj školi, pokazao uvredljivu karikaturu poslanika Muhammedu a.s., nekoliko dana prije nego što je ubijen, na što su roditelji reagovali.U Francuskoj su nakon toga povećani pritisci i napadi na muslimanska udruženja i nevladine organizacije.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je 19. oktobra da će mnoge udruženja i nevladine organizacije, uključujući francuski Kolektiv za borbu protiv islamofobije i Barakacity kao i jedna džamija biti zatvoreni. Predsjednik Macron je također izjavio da u toj zemlji neće prestati objavljivati ​karikature poslanika Muhammeda a.s.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME