Ishrana za ljetne dane: Birajte svježe voće i povrće

Ljeto je specifično godišnje doba, moramo se čuvati od štetnih sučnevih zrka, ali i voditi računa o ishrani.

Iz Instituta za sigurnost i zdravlje hrane (INZ) iz Zenice pripremili su savjete stručnjaka kako da ljeto provedete zdravo i sigurno.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela, upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke. Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.

Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječićemo čestim pranjem ruku, te pravilnom higijenom suđa i pribora za rad sa hranom (naročito daske za rezanje mesa).

Preporuke stručnjaka

Ljeti birajte

  • svježe voće i povrće, nemasno meso peradi i ribu, mahunarke, žitarice, sjemenke i nemasne fermentirane mliječne proizvode (npr. jogurt, kefir). U jelovnike je poželjno uvrstiti povrtne čorbe i supe za nadoknadu elektrolita izgubljenih znojenjem.

Ljeti izbjegavajte

  • obilne obroke, masnu, teško probavljivu hranu, preslanu ili prezačinjenu hranu, suhomesnate proizvode i industrijske prerađevine, zaslađene i gazirane sokove, alkoholna pića i pića bogata kofeinom zbog opasnosti od dehidracije organizma!

Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo “četiri O” (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji). Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Pojednostavljeno, pravilo “Četiri O” podrazumjeva “operi” sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju, kao i ruke i pribor za jelo i pripremu, “ohladi” namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 ͦstepena Celzijusa, termički “obradi” namirnice poput mesa, mesa peradi i sličnih proizvoda, jer na temperaturama višim od 60 stepeni Celzijusovih uništavate većinu bakterija, te “odvoji” namirnice različitog higijenskog statusa (svježe meso od gotovog jela ili svježeg povrća).

Pridržavajući se navedenih savjeta vjerovatno ćete biti u prilici da iskoristite sve prednosti ljeta, eventualnog boravka na moru, rijekama i suncu bez posljedica po vaše zdravlje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE