Portal 072info

ISIL se sprema za kraj: Već smo pokrenuli novu strategiju

U sjeni svojih terorističkih napada širom svijeta, tzv. Islamska država potiho priprema sljedbenike za mogući slom i gubitak kalifata kojeg je pompozno proglasila prije dvije godine.

Vođe ISIL-a sve češće u javnim obraćanjima priznavaju gubitke na bojišnici, pripremajući se za gubitke svojih preostalih utvrda u Iraku i Siriji, piše Washington Post u podužem analitičkom članku.

Američki stručnjaci za terorizam smatraju da su nedavni napadi s mnogo žrtava u Istanbulu i Bagdadu zapravo bili odgovor na poraze koje je Islamska država doživjela u Iraku i Siriji.

Isti analitičari procjenjuju da će se takvi napadi nastaviti, čak i pojačati, dok se istovremeno teroristička organizacija bude transformirala iz kvazidržave s kakvim-takvim teritorijem kojeg je kontrolirala ka razgranatoj terorističkoj mreži čije će ćelije u tajnosti djelovati na najmanje tri kontinenta.

Ukratko, dok joj gubitak fizičkog teritorija predstavlja veliki udarac u smislu financiranja, regrutiranja i planiranja složenih operacija, dotle će ISIL ostati opasna još neko vrijeme – smatraju protuteroristički stručnjaci i analitičari.

Dužnosnici Islamske države u javnim obraćanjima inzistiraju na tome da projekt kalifata ostaje održiv istodobno tvrdeći da su u zadnjim vojnim porazima prisiljeni na promjenu strategije.

“Dok se napadaju naše temeljne strukture u Iraku i Siriji, odlučili smo proširiti i prebaciti naše zapovjedne, medijske i ekonomske strukture u druge zemlje”, kazao je nedavno jedan visoki operativac Islamske države u intervjuu s nekolicinom zapadnih novinara koji je dao pod uvjetom da mu ne bude objavljeno ime.

Kazao je i da postoji veliki interes ljudi u mnogim zemljama koji se žele pridružiti ISIL-u, no poručeno im je da radije ostanu gdje jesu i čekaju priliku.

Da su u Islamskoj državi zavladali panika i očaj govore i vijesti o sve češćim naređenjima o uništavanju televizijskih uređaja i satelitskih antena kako bi se ljudima onemogućio dotok vijesti izvana.

Uprkos tomu, čak i sedmični magazin al-Nabe koji na arapskom izlazi u ISIL, piše o sumornoj budućnosti kalifata i mogućem gubitku teritorija.

“Ako (neprijatelji) žele ostvariti istinsku pobjedu, morat će čekati još dugo vremena: sve dok čitava generacija muslimana koji su bili svjedoci uspostave Islamske države i povratka kalifata ne nestane”, piše u uredničkom osvrtu u tom sedmičniku.

Slično spominjanje mogućeg poraza (između redaka) moglo se čuti i u propovijedi službenog glasnogovornika Islamske države Abu Muhammada al-Adnanija na početku Ramazana. On je privukao pažnju jer je usred svetog muslimanskog mjeseca pozvao na nove terorističke napade širom svijeta.

“Hoćemo li biti poraženi ako ostanemo bez Mosula, Sirta ili Rake, pa se nađemo sami u pustinji, bez ijednog grada ili komadića zemlje? Sigurno nećemo!”, poručio je al-Adnani.

No iz njegovih se riječi može iščitati pomirenje s porazom odnosno gubitkom spomenutih uporišta.

“Oni ne žele izgubiti teritorij”, kaže Cole Bunzel s Odjela za bliskoistočne studije na univerzitetu Princetone. “No, pokušavaju uvjeriti ljude da njihova skupina ima dugu povijest i da će uprkos svemu opstati”, dodaje.

“Smrtonosni napadi na aerodromu Ataturk u Istanbulu i bagdadskoj trgovačkoj četvrti Karrada, s golemim brojem cvilnih žrtava, vjerovatno su dio istog pokušaja da se sljedbenike umiri i dokaže im da je ISIL još uvijek snažna organizacija”, kaže Will McCants, autor jedne od najboljih knjiga o islamskoj državi “ISIL Apokalipsa”.

“Uspješni napadi u inozemstvu pokazatelj su velikih problema kod kuće”, smatra on. “Znakovito je da nakon dugotrajnih hvalisanja i uvjeravanja u nepobjedivost ISIL-a, njegovi vođe počinju priznavati gubitke na bojištu. Ipak, u svojim priopćenjima ne priznaju strateške i taktičke pogrešake koje su pridonijele porazima, ne spominju da se bore protiv širokog spektra protivnika koji uključuje velike zapadne sile, sunitske i šijitske muslimane, Rusiju i Kurde”, ističe McCants.

Onaj neimenovani operativac ISIL-a koji je dao intervju zapadnim novinarima kaže kako je svjedeno hoće li sjedište ISIL-a ostati u Raki ili biti premješteno negdje u Sjevernu Afriku ili na neko treće mjesto.

“Poruka svim članicama koalicije protiv nas je da vam to nećemo zaboraviti. Doći ćemo u vaše zemlje i zadati vam strašan udarac, na ovaj ili onaj način”, poručio je.

Evropski obavještajni stručnjaci strahuju da je nova faza ISIL-a već u toku. “Sada će svoje djelovanje proširiti i usmjeriti na druge taktike i početi izvoditi mnogo opasnije operacije u velikim gradovima. Oni su već poduzeli sljedeći korak”, kažu evropski obavještajni dužnosnici.

vijesti.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box