Portal 072info

Iskazano snažno opredjeljenje Vlade ZDK-a za sistemsku borbu protiv korupcije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina nalazi se na 89. mjestu po indeksu percepcije korupcije u svijetu za 2018. godinu – izjavio je direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hazim Šabotić na današnjem predstavljanju izvještaja te plana rada za naredni period Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

To jasno ukazuje, istakao je, na nedovoljnu efikasnost borbe protiv korupcije u BiH.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Šabotić je naveo je da je u BiH dosad usvojeno nekoliko starteških dokumenata na državnom, entitetskom, na nivou Distrikta Brčko, kao i na nižim nivoima vlasti, ali ti dokumenti do sada nisu dali zavidne rezultate, jer nisu dovoljno provedeni. Naporima Agencije dosad je formirano 14 tijela za borbu protiv korupcije.

-Na taj smo način, na nivou BiH, uspostavili mrežu institucija čiji bi primarni zadatak trebao biti prevencija korupcije i provođenje starteških antikorupcionih dokumenata – kazao je Šabotić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Dodao je kako predstavljanje izvještaja Tima Vlade ZDK pokazuje jasno opredjeljenje tog tima i vlade da se sistematski bori protiv korupcije.

-Moram naglasiti da je ovo jedan od prvih kantonalnih timova, koji je javno prezentirao izvještaj o provođenju Akcionog plana za borbu protiv korupcije. Moram pohvaliti i uspostavljanje vrlo dobre saradnje Tima ZDK s brojnim domaćim i međunarodnim ustanovama i organizacijama u BIH. Agencija se od početka trudi da pomogne radu tima ovog, ali i svih drugih kantona te da im damo smjernice i svu neophodnu pomoć u izradi strateških antikorupcijskih dokumenata – podvukao je Šabotić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Mada je za neke aktivnosti potrebna politička volja, Šabotić ističe kako postoji i niz aktivnosti za koje nije potrebna politička volja, nego samo istinska opredjeljenost za borbu protiv korupcije.

Novi premijer ZDK-a Mirza Ganić izrazio je opredjeljenje Vlade da “stane ukraj onim koji uzimaju nešto što im ne pripada”.

-Vlada će u ovom mandatu iznalaziti rješenja da suzbijamo korupciju, ali ne znam da li ćemo je moći i iskorijeniti. Ali, obećavam da ćemo u punom kapacitetu raditi. Da ću prvog koga uhvatimo da uzima ono što mu ne pripada, kao premijer, lično osuditi i da ćemo uraditi sve što se može uraditi da bi korupcije bilo što je moguće manje – kazao je Ganić.

Najavio je da će zajedno s Vladom učiniti sve da Timu za borbu protiv korupcije omogući uslove za obavljanje posla.

Predsjednica Tima ZDK Meliha Omerspahić pojasnila je da sve institucije u ZDK-u, od javnih ustanova do ministarstava, škola, univerziteta imaju operativne planove te da se prati provođenje tih planova.

Utvrdili su, kaže Omerspahić, rizične procese u svim institucijama te način na koji da se otklone, jer je njihov posao preventivnog karaktera. Utvrdili su i potrebu za većom transparentnošću rada institucija, zatim na potrebu zaštite integriteta svake službe, a time i institucije te da su to poslovi na kojima će raditi u narednom periodu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

(Fena)

Podijelite članak
  • 22
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Vlada ZDK nabavlja testove putem UNDP-a, epidemiološka situacija nestabilna

072info.com

Nije majka klela sina što se kocka, već što se vadi: Premijeru ZDK Mirzi Ganiću se omaklo

072info.com

Vlada ZDK usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju, na potezu Skupština ZDK

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6