Iskopan 1.741 metar tunela Hranjen

Radovi na probijanju tunela Hranjen, kao dijela buduće brze ceste Sarajevo–Goražde, teku planiranom dinamikom, istakla je prilikom današnjeg obilaska predsjednica Odbora za praćenje realizacije ovog projekta, premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća s kojom su gradilište obišli i predstavnici JP “Autoceste FBiH”, investitora projekta.

Naglašeno je da pandemija koronavirusa nije dovela u pitanje najvažniji infrastrukturni projekt u ovom dijelu BiH.

Finansijska podrška

– Svakim danom smo sve bliže cilju i želim naglasiti da smo se, za razliku od ranije kada smo hodali, danas prvi put ovdje na južnom portalu, do čela tunela vozili automobilima, kako bismo uvidjeli napredak radova. Do sada je iskopano i podgrađeno 1.741 metar glavne tunelske cijevi i približno toliko servisne tunelske cijevi, što čini oko 32 posto, odnosno skoro trećinu ukupne dužine tunela – pojasnila je Obuća.

Naglasila je da Vlada FBiH od početka finansijski u potpunosti podržava izgradnju tunela te da su sredstva planirana i u budžetu za 2021. godinu.

– Za realizaciju projekta planirano je 100 miliona KM, međutim, već je izvjesno da će taj iznos biti i veći jer tokom radova dolazi do nepredviđenih okolnosti koje iziskuju dodatne troškove. Sa sjeverne strane došlo je do pojave podzemnih voda pa do potrebe novih geoloških istraživanja, tako da sve to poskupljuje projekat, ali se to finasijski prati i najbitnije je da ćemo imati jednu kvalitetnu putnu komunikaciju koja će povezivati dva kantona i dva grada – istakla je ona.

Obuća je dodala da će upravo nepredviđene okolnosti utjecati i na prvobitni rok od 36 mjeseci koliko je planirano za iskop tunelskih cijevi od uvođenja izvođača u posao.

– Očekujemo da će iz objektivnih razloga doći do eventualnog produženja roka izvođenja radova, ali sama činjenica da su angažirani i dodatni tunelski radnici iz Turske, njih 35, ohrabruje da to prekoračenje neće biti izrazito veliko. Zadovoljni smo što se intenzitet radova poboljšao na dnevnom nivou i umjesto ranijeg skromnog napredovanja od dva metra, sada je prosječni dnevni napredak u glavnoj tunelskoj cijevi 3,2 metra – pri jednako teškim geološkim uvjetima s IV i V tunelske kategorije – precizirala je Obuća.

Geološko- istražna ispitivanja

Nakon radova na tunelu, upriličen je i obilazak lokaliteta na kojem se izvode geološko- istražna ispitivanja za potrebe glavnog projekta sjeverne zaobilaznice u dužini od 4,221 kilometra, a radove izvodi firma “Winner Project”. Tunel Hranjen dužine 5,5 kilometara najduži je cestovni tunel u BiH. Realizacijom ovog projekta udaljenost između glavnom grada BiH i Goražda sa sadašnjih 96 bit će skraćena na 56 kilometara.

IZVORAvaz
Prethodni članakUradite sljedeće stvari prije ramazana
Sljedeći članakBali-beg iznenadio novim imidžem