Portal 072info

ISKRA I SAJRA SA ZASTAVOM BIH U PORTUGALU: Zeničanke na svjetskom prestižnom takmičenju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dvije mlade Zeničanke, Sajra Spahić i Iskra Nadžak, članice Ars centra – baletne škole iz Zenice ove godine će predstaviti našu zemlju na prestižnom takmičenju  DANCE  WORLD  CUP koji će se održati u Algarve – Portugal od  29. juna do 5. jula.

“Koliki je značaj ovoga susreta i pojavljivanja naših predstavnica govori i podatak da će se mlade Zeničanke naći na sceni sa još 39 zemalja učesnica iz čitavog svijeta. Naše balerine su spremno otišle u Portugal sa svojom učiteljicom baleta Reom Šuvak, i  prve utiske ćemo prenijeti nakon njihovog povratka u Zenicu. One su zapravo već moralne pobjednice jer su izborile svoje mjesto i mjesto za svoju zemlju samim kvalifikovanjem na ovakvo prestižno takmičenje osvojivši zlato, srebro i bronzu na međunarodnom kvalifikacionom takmičenju u Sofiji, Bugarska. Pratićemo ih u danima tkmičenja i biti ponosni što se zastava Bosne i Hercegovine vijori u rukma naših Zeničanki” – ističu iz Ars centra – baletne škole.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilika da upoznamo Ars centar iz kojeg balerine Iskra i Sajra dolaze

Baletni Studio “ARS” škola za klasični balet, započela je sa radom u junu 2012. godine i  nudi po prvi puta profesionalne uslove koji djeci garantuju stručne profesore, inovativan program i diplomu, te mogućnost napredovanja i daljnjeg usavršavanja.

“Uz zadani nastavni plan i program inovativnog pristupa visoko obrazovanih plesnih pedagoga, uspjeli su se  nametnuti kao vodeća ustanova umjetničkog obrazovanja djece u regiji. Dosadašnje djelovanje škole već utiče na osviještenost i promjenu stava među ostalom djecom prema baletu i savremenom plesu kao atraktivnoj izvanškolskoj aktivnosti”, kazali su u razgovoru za naš Portal iz Ars centra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Misija Ars centra je prepoznati, izučiti i educirati izvanredne dječje potencijale na prostoru grada Zenice i okoline. Baletni studio osjeća to kao svoju posebnu zadaću, te na tom području ulaže sve svoje napore i sredstva. Tako ćemo u septembru krenuti korak dalje, otvaranjem privatne baletne i muzičke škole, koja će svoje ciljeve usmjeriti prema jednom načelu, a to je osigurati talentiranoj djeci najbolju moguću edukaciju kako bi ih pripremila za daljnju karijeru u svijetu plesa i muzike. Nakon osnovne baletnu škole, trudićemo se da  omogućimo i  srednjoškolsko obrazovanje za polaznike klasičnog baleta. Od septembra ćemo također raditi baletnu školu za početnike sa djecom u Kaknju, koja su se u velikom broju odazvala na prijemni ispit, održan ovoga mjeseca“ – dodali su iz baletne škole.

Uvjereni smo kako će se mlade Zeničanke iz Portugala u svoju domovinu ali i grad Zenicu vratiti sa pozitivnim rezultatima, ali svakako je i sam plasman na svjetsko takmičenje, bez obzira na cjelokupan ishod, veliki korak kako za Iskru i Sajru, tako i za našu državu i bh. balet uopće.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME