Screenshot 1 3


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Novinar i voditelj NOVA BH, Tahir Žustra proteklih nekoliko dana proveo je na poslovnom putovanju u Istanbulu, odakle pored uspješno odrađenih radnih zadataka donosi i impresije ovim gradom u pandemijsko vrijeme ali i korisnim informacijama za sve one koji eventualno namjeravaju putovati u grad koji se proteže na dva kontinenta.

Koronavirus poremetio je mnogo toga. Od naših navika do naših planova. Tako je usporio (ako ne i prekinuo) i kretanja ljudi koji (uglavnom svi) uživaju u putovanjima.

Međutim, dobro je znati da i pored svih restrikcija, ali i opasnosti postoje zemlje, gradovi i mjesta u kojima se možete osjećati sigurno. Od vas se samo traži da poštujete pravila i to je sve. Jer, poštuju ih i domaćini. Turska je bila lider po #safetourism standardima i proteklog ljeta, ali i sada kada je već drugi mjesec pod velikim restrikcijama s ciljem preveniranja širenja virusa. Ali nije odustala od turista. Putovati je lako, ako znaš i kako – to će vam kazati svi koji su itekako svjesni situacije u kojoj se cijeli svijet nalazi.

A evo koja su pravila u Turskoj sada na snazi:

– U zemlju se može ući samo uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

– Policijski sat je na snazi od 21 sat do 5 sati sljedećeg dana.

– Vikendom je na snazi potpuni lockdown koji starta u petak u 21 sat, a završava u ponedjeljak u 5 sati.

– Ni policijski sat, ni lockdown se ne odnose na turiste koji se u navedenim periodima mogu slobodno kretati gdje god žele, ali moraju imati identifikacione dokumente.

– Vikendom rade samo trgovine s prehrambenim proizvodima i ugostiteljski objekti. Zabranjena je prodaja alkohola, a moguće je kupiti samo osnovne životne namirnice.

– U restoranima i kafićima sve narudžbe se kupuju #to_go tj. #za_ponijeti.

– Vikendom je osim turistima dozvoljeno kretanje svim Turcima koji imaju radnu obavezu, civilnim službama, ali i turističkim radnicima ukoliko predvode organizovanu grupu turista.

– I radnim danima i vikendom javni prevoz saobraća ustaljenim rasporedom.

– Nošenje zaštitnih maski je obavezno. Kazne su rigorozne.

– Sve turističke atrakcije, historijske i kulturne znamenitosti su dostupne turistima kao i ranije.

– Svi hoteli, restorani, prevozničke agencije koje ispunjavaju visoke standarde prevencije širenja virusa imaju oznaku #safetourism iza kojeg stoji državno Ministarstvo zdravlja.

– Sve mjere su na snazi do 1. marta kada će se predsjednik Republike izjasniti o sljedećim koracima.

– Brojke zaraženih i umrlih su i dalje ozbiljne, ali su u opadanju.

Moje iskustvo?

– Turci su jako disciplinovani. Poštuju mjere, pozivaju i turiste da to čine.

– Svi, ali svi nose maske.

– I dalje su svi ljubazni i susretljivi kao i prije pandemije.

– Niko nije podigao cijene zbog koronavirusa. Iste su kao i prije pandemije. U nekim slučajevima i niže.

– Lijepo je imati sve atrakcije samo za sebe ali je malo bezveze ne zapasti u gužvu.

– Maske i dezinfekcijska sredstva su jako jeftini. Paklo od 10 maski u prosjeku košta 1 do 2 KM. Dezinfekcijski gel od 200 ml oko 1,50 KM. U velikom broju slučajeva i maske i dezinfekcijska sredstva možete dobiti/koristiti besplatno.

“Ako razmišljate putovati u ovu zemlju, moja preporuka je: Da! Obavezno to učinite. I da, obavezno poštujte pravila. U tome i jeste fora.” naveo je Žustra na svom Facebook profilu.