Portal 072info

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Istanbulu

Takozvana Islamska država je preuzela odgovornost za napad u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći, kada je ubijeno 39 osoba.

U nastavku operacija koje Islamska država provodi protiv Turske, “herojski vojnik kalifata napao je jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem hrišćani slave njihov bogohulni praznik”, kaže se u saopštenju koje je ova grupa objavila.

I prije nego što je ISIS preuzeo odgovornost, turske vlasti su pretpostavljale da se ovaagrupa nalazi iza napada. Dnevni listovi Hurijet i Karar navode, pozivajući se na neimenovane bezbjednosne zvaničnike, da su vlasti utvrdile da je napadač došao iz centralnoazijske zemlje i da se veruje da je ili iz Uzbekistana ili Kirgistana.

Policija je ustanovila sličnosti s napadom na istanbulskom aerodromu Ataturk u junu i istražuje da li je ista ćelija Islamske države izvela oba napada.

Kako javlja BBC, napadač je ispalio 180 metaka pucajući nasumično u klubu, a napad je trajao sedam minuta.

Napadač koji je još u bjekstvu, ubio je policajca i još jednu osobu ispred diskoteke Reina u nedelju ujutru oko 1.15 časova, a zatim je ušao u klub i nasumično pucajući ubio još 37 ljudi i ranio više od 70.

Gotovo dvije trećine žrtava su stranci, mnogi iz bliskoistočnih zemalja.

N1

Podijelite članak