Islamska zajednica podijelila pomoć u vrijednosti većoj od milion maraka

5 33
Podijelite vijest

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tokom ramazana je materijalno pomogao najosjetljivije kategorije društva, socijalno-ugrožene, povratnike, stare i iznemogle osobe te jetimske porodice.

– Zahvaljujući sredstvima vjernika uplaćenim u fond Bejtu-l-mal, te uz podršku donatora, ovim kategorijama je podijeljena pomoć u vrijednosti većoj od milion KM posredstvom Ureda za društvenu brigu. Druge institucije IZ su na terenu realizirale brojne projekte, poput posjete i pružanja pomoći starim i iznemoglim osobama, podjele iftara socijalno ugroženim porodicama na kućnu adresu i slično – prenosi HINA.

10.000 prehrambenih paketa

Ured za društvenu brigu je tokom ramazana distribuirao oko 10.000 prehrambenih paketa, koji su otpremljeni prema muftijstvima, medžlisima, povratničkim džematima i raznim humanitarnim udruženjima.

– Pomoć je dijeljena na području cijele teritorije BiH, u vidu paketa s hranom i drugih oblika pomoći, čime je krovna zajednica muslimana u BiH još jednom potvrdila da vodi brigu o svojim najranjivijim članovima i pokazala im da nisu sami, niti zaboravljeni – izjavio je direktor ovog Ureda Ibrahim ef. Malanović.

Deset tona hurmi

U saradnji s Ministarstvom vakufa države Katar, realizovan je projekat podjele 6.000 iftara na kućnu adresu starim i iznemoglim licima koji su distribuirani u saradnji s Mrežom mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Svim muftijstvima je dodijeljeno 1.640 poklon-bonova, čime je pomognuto isto toliko porodica i pojedinaca u stanju potrebe, a podijeljeno je i deset tona hurmi koje je posredstvom Kulturnog centra “Kralj Fahd” donirala Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije.

Ramazanske aktivnosti

Pomoć je ukazana i penzionisani imamima i suprugama umrlih imama koje primaju minimalnu penziju. Za 54 šehidske porodice je dodijeljena pomoć u vidu poklon-bonova. Mališanima u obdaništima i polaznicima mektebske nastave u povratničkim džematima uručeno je 2.000 bajramskih paketića.

U ime Ureda za društvenu brigu Malanović se zahvalio svim vjernicima koji su podržali njihove ramazanske aktivnosti, ali i donatorima koji su omogućili da se tokom ramazana pomogne ugroženim kategorijama.


Podijelite vijest