Islamska zajednica siromašnim u BiH donirala čak 135 tona mesa

Islamska zajednica BiH objavila je da je u protekloj godini podijelila oko 135 tona kurbanskog mesa, koje je završilo u domovima siromašnih ljudi, javnih kuhinja, u domovima za nezbrinutu i djecu sa posebenim potrebama, a dio mesa je dodjeljen i medresama i fakultetima islamskih nauka u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ovo je jedna od najvećih količina mesa koje je IZ ikada podjelila, u akciji prikupljanja mesa od vjernika koje vodi u vrijeme praznika Kurban bajrama.

IZ pokrenula je veliku kampanju kupovine kurbana od bošnjačkih povratnika u bh. entitet Republika Srpska, čije meso najvećim dijelom poslije klanja ponovo podijeli povratnicima u RS, koji su siromašni, ali i siromasima u Federaciji, kao i ustanovama koje se bave socijalno ugroženim građanima.

Na ovaj način IZ želi ekonomski osnažiti bošnjačke povratnike, koji su nakon početka srpske agresije na BiH 1992. godine morali napustiti svoje domove.

Najveći doprinos akciji IZ dala je bošnjačka dijasproa iz cijelog svijeta. Od 4.789 kurbana koliko je IZ kurbana otkupila u 2014. godini (2.142 kurbana kupljeno od povratnika u RS), samo bošnjaci iz Sjeverne Amerike poslali su novac za čak 1.665 kurbana, piše Patria.