s 11
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 17:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Spoljnotrgovinska komora BiH pokrenula je inicijativu ispitivanja mogućnosti uvozne supstitucije goriva dobijenog iz otpada u BiH.

NER FIT

Cilj sastanka bio je eleborirati problem iz prespektive reciklažnih kompanija koje su tehnološki opremljene za proizvodnju energenta dobijenog iz otpada /RDF/, te perspektive korisinika tog RDF-a koje ga, koristeći kao izvor energije za potrebe vlastite proizvodnje ujedno i zbrinjavanju na adekvatan, ekološki prihvatljiv način.

U saopštenju se navodi da BiH u 2015. godini registruje prvi uvoz RDF-a koji se koristi kao energent u cementarama, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Taj uzvoz je postepeno rastao i danas iznosi više od 2,5 miliona KM koliko je iznosio lani, odnosno više od 35.000 tona godišnje, dok se istovremeno u BiH, prema posljednjim dostupnim podacima, deponovani generisani otpad procijenjuje na 985.000 tona /2013. godine/.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Uprkos postojanju domaćih kompanija koje posjeduju osnove tehnoloških procesa za proizvodnju RDF-a, on se ne proizvodi zbog nepostojanja potražnje na domaćem tržištu za njim”, ističu iz Komore i dodaju da razlog tome leži u nepostojanju sistema upravljanja i zbrinjavanja otpada koji bi trebalo da bude kategorisan kao energent.

Sastanak o ovoj inicijativi organizovan je na osnovu zaključaka donesenih na Skupštini Asocijacije metalske i elektro industrije pri kojoj djeluje Odbor za reciklažu.

Prisutne su bile kompanije iz reciklažnog sektora, fabrike cementa, elektroprivrede, kao i predstavnici nadležnih institucija na BiH i entitetskom nivou.

LIDER