Ispitivanje pokazalo da je vakcina kompanije Johnson & Johnson sigurna i efikasna protiv korone

Screenshot 2 1875 3

Vakcina protiv koronavirusa kompanije Johnson & Johnson koja se daje u jednoj dozi sigurna je i generira obećavajući imunološki odgovor i kod mladih i kod starijih, pokazuju podaci ispitivanja objavljeni u srijedu u New England Journal of Medicine. Naučnici J&J-a nasumično su izabrali zdrave odrasle osobe između 18 i 55 godina i one starije od 65 godina da primaju visoku ili malu dozu svoje vakcine, nazvane Ad26.COV2.S ili placebo. Neki učesnici u starosnoj grupi od 18 do 55 godina takođe su odabrani da prime drugu dozu vakcine.

Većina dobrovoljaca proizvela je neutralizirajuća antitijela za koja istraživači vjeruju da igraju važnu ulogu u odbrani ćelija od virusa. Do 57. dana svi dobrovoljci su imali antitijela, bez obzira na dozu vakcine ili dobnu skupinu.

Prema podacima iz ispitivanja, najčešće nuspojave bile su povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i bol na mjestu uboda. Neželjeni efekti bili su rijeđi u starijoj dobnoj skupini, koja je primila samo jednu dozu vakcine.

Podaci iz prve i druge faze kliničkog ispitivanja pokazuju da jedna vakcina daje održiva antitijela, rekao je dr. Paul Stoffels, glavni naučni službenik u J&J, za CNBC. Dodao je da podaci ispitivanju kompaniji daju samopouzdanje da će vakcina biti visoko efikasna protiv koronavirusa.

Testirano je 805 dobrovoljaca. Očekuje se da će kompanija objaviti rezultate svog ispitivanja treće faze, u kojoj je učestvovalo 45 hiljada osoba, kasnije ovog mjeseca. J&J za svoju vakcinu protiv koronavirusa koristi iste tehnologije koje je koristio za razvoj vakcine protiv ebole.

Američki zvaničnici i analitičari s Wall Streeta nestrpljivo očekuju odobrenje J&J-ove vakcine, što bi se moglo dogoditi već sljedećeg mjeseca. Službenici javnog zdravstva i stručnjaci za zarazne bolesti kažu da će svjetskim liderima biti potreban niz lijekova i vakcina da bi porazili virus koji je od početka pandemije ubio najmanje 382.120 Amerikanaca.

Ako ovu vakcinu odobri Uprava za hranu i lijekove, to bi bila treća odobrena vakcina u SAD-u, nakon Pfizer/BioNTech vakcine i Modernine. Pfizerova vakcina odobrena je 11. decembra, a Moderna je odobrena sedmicu kasnije, 18. decembra.

Za razliku od odobrenih vakcina Pfizer i Moderna, za koje su potrebne dvije doze u razmaku od tri do četiri sedmice, J&J zahtijeva samo jednu dozu. To znači da pacijenti neće morati da se vrate po drugu dozu, pojednostavljujući logistiku za pružatelje zdravstvenih usluga.

Odjeljenje za zdravstvo i socijalne usluge objavilo je u augustu da je s Janssenom, J&J-ovom farmaceutskom podružnicom, postiglo dogovor vrijedan približno milijardu dolara za 100 miliona doza vakcine. Sporazum daje saveznoj vladi mogućnost da naruči dodatnih 200 miliona doza.

Rečeno je da kompanija planira vakcinu skladištiti na 2 do 8 stepeni Celzijusa.

Klix

Prethodni članakBh. meteorolog objašnjava: Znate li šta su žuti, narandžasti, crveni meteoalarmi?
Sljedeći članakArheolozi u Indoneziji otkrili najstariju svjetsku poznatu pećinsku sliku