Isplačite se: 5 razloga zašto je dobro pustiti suzu

Iako na suze često znamo gledati kao na znak slabosti znanstvenici koji proučavaju suze i plakanje ne bi se složili s tom tvrdnjom. Plakanje ima mnogo dobrobiti, a mnogi stručnjaci kažu kako su suze prirodna obrana tijela protiv hormona stresa.

Plakanje je način na koji se rješavamo negativnih emocija, a osim toga svojevrsna su obrana od bakterija ili reakcija na neke kemikalije. Zaplakat ćemo tako kada sjeckamo luk, kada nam navru emocije, ali će suze poteći i kada nam npr. sitna mušica uleti u oko, piše “Zadovoljna“.

Suze nisu nužno loše i znak slabosti, a evo i zašto je potrebno ponekad se dobro isplakati.

1. Suze čiste oči

Suze djeluju kao prirodni antibiotik i mogu ubiti do 95 posto štetnih bakterija u očima i to u samo pet minuta.

2. Suze poboljšavaju vid

Copy

Membrana oka može biti dehidrirana zbog čega se javljaju problemi s vidom, a slika koju vidimo je jednostavno zamagljena. Kada plačemo suze osiguravaju vlažnost membrane te na taj način olakšavaju i poboljšavaju vid.

3. Suze eliminiraju toksine

Tijekom 1980-ih dr. William Fey, istraživač na Medicinskom centru Ramsey u Minneapolisu, ustanovio je kako suze ovisno o uzroku imaju različiti kemijski sastav. Tako se refleksne suze (nastale npr. zbog rezanja luka) sastoje od 98 posto vode dok su emocionalne suze pune hormona stresa – prolaktina.

4. Suze nude utjehu

Zanimljivo je kako plakanje prati pojačana aktivnost u određenom djelu nervnog sustava kojem je posao smiriti tijelo nakon stresnog događaja, te usporiti rad srca.

Istraživanja su također otkrila kako plakanje povećava razinu oksitocina hormona sreće, koji onemogućuje ispuštanje hormona stresa – kortizola. Osim toga plačem se oslobađaju i endorfini, hormoni koji se luče tijekom tjelesnog vježbanja i seksa. Ne čudi stoga da se nakon što se ‘dobro isplačemo’ osjećamo puno bolje.

5. Suze nude emocionalno oslobađanje i povezivanje s drugima

‘Obračun’ s emocijama plakanjem pomaže i da lakše nastavimo sa svojim životom. Plač budi naše zaštitničke instinkte i djeluje poput poziva u pomoć. Naime, plakanjem privlačimo pažnju, a kod ljudi koji vide uplakanu osobu proradi zaštitnički nagon i žele je utješiti. Na taj način nam ranjivost pomaže da se povežemo s drugima.

Zanimljivosti o suzama

Neka istraživanja pokazala su kako žene plaču češće i to čak 4 puta više nego li muškarci, no čini se da oba spola plaču podjednako tijekom velikih životnih događaja poput žalovanja za umrlim, objasnio je profesor Ad Vingerhoets, psiholog i vodeći stručnjak na području plakanja sa Sveučilištu Tilburg u Nizozemskoj.

Zanimljivo je kako muškarci češće plaču zbog pozitivnih događaja, dok žene češće puste suzu zbog onih negativnih. Stručnjaci pojašnjavaju da su za ovu razliku krivi hormoni. Testosteron suzbija potrebu za plakanjem, dok ženski hormon prolaktin potiče empatiju i suze.

Postoje tri vrste suza

Refleksne suze koje štite od iritacije i stranih tijela

Emocionalne suze izazvane bilo sretnim ili negativnim događajima

Stalne suze koje vlaže oči.

 

cafe.ba

Prethodni članakNAJPOTRESNIJA PRIČA IKAD: Ako Ajmen preživi, čuvaj ga, a ako umre, sahrani ga
Sljedeći članakPjanić drugi najskuplji nogometaš u Seriji A