Isplata penzija za april počinje 5. maja

Podijelite vijest

Isplata penzija za mjesec april počinje u utorak, 5. maja. Iznosi penzija ostaju na dosadašnjoj razini što znači da minimalna iznosi 371,77 maraka, zajamčena 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja koronavirusa prilikom isplate penzija sveo na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim, penzionerimaa je omogućena brža promjena načina isplate penzija odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem razdoblju iskoristio, saopćeno je iz Zavoda.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima.

U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera.

Iz Zavoda pozivaju penzinere starije od 65 godina da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate, te da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.

Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodica ili trećim osobama, pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod spomenute je obrasce dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzioneri  također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate penzija opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i ličnu kartu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju izbjegavanja mogućnosti zloupotrebe.

Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. maja obustavljena obaveza podizanja penzijskih čekova.