Portal 072info

ISPOVIJEST TINEJDŽERKE: Šta sam shvatila poslije gubljenja nevinosti

Učili su me da je seks prljava i užasna stvar. Sve se promijenilo kada sam napunila 16 godina…

Seks je uvijek bio tabu-tema dok sam odrastala. Bilo je veoma neprijatno razgovarati na tu temu koja je u mojoj porodici bila poznata kao “ona prljava stvar koju treba da konzumiraju bračni parovi”.
Odgajana sam u veoma konzervativnoj hrišćanskoj školi. Oni su bili toliko uplašeni da ćemo svi mi, učenice imati spolne odnose, da čak nismo imali ni seksualno obrazovanje kao predmet. Jedino što su nas učili jeste da se suzdržavamo od seksa. Nastavnici su za svakog za koga se znalo da ima seks van braka govorili da je “prljav” i posmatrali su ga s prezirom. To je bilo sve što sam naučila od svoje 13. do 14. godine. Postalo mi je neprijatno da čak i pomislim na ljude koji imaju seksualne odnose. 

Sada vas vodim u moju srednju školu. To je, ustvari, ista škola, samo sam ja malo starija. I opet, isti stav po pitanju seksa. Međutim, bila sam starija i počela sam da si postavljam pitanja i kritikujem. Nije mi bilo jasno zašto je nevinost toliko važna tim ljudima koji bi trebalo da me podučavaju.

Kada sam napunila 16 godina, izgubila sam nevinost sa momkom kojeg sam jedva poznavala – i priznajem, bilo je jako zabavno. Nije izgledalo kao svetogrđe, grijeh. Taj trenutak mi je promijenio život i nisam osjećala da zbog toga vrijedim manje od drugih učenica. I sada, kada sam saznala da seks nije nekakva babaroga ili strašilo, počela sam da proučavam to pitanje: kako da imam siguran seks, kao i da znam šta je ispravno a šta pogrešno u seksu – čitala sve što bi mi pomoglo da se obrazujem u tom smislu. Bila sam toliko zaokuljena seksom zato što me ničemu nisu naučili u školi. Željela sam da saznam sve o vođenju ljubavi, da bih mogla da shvatim zašto ljudi seks vide kao nešto negativno.

momak-i-devojka_2

Saznala sam i to da nam plasiraju mnogo lažnih informacija. Postoji i mnogo neznalica i među odraslima. Oni su vjerovali u to da ako ne podučavaš djecu nekoj temi, onda ćeš ih spriječiti da se njom bave. Dobro sam znala da je to netačno. Zato sam učinila sve što je u mojoj moći da obezbijedim sebi siguran seks i govorila sam mojim prijateljicama ono što sam naučila.

Sada je prošlo godinu dana otkad sam izgubila nevinost. Evo kako sada vidim seks: samo od vas zavisi da li će taj čin biti jako važan, ili samo usputna zabava. Presudno je samo da oba učesnika svijesno, bez uticaja alkohola, uz saglasnost prihvataju da stupe u spolne odnose. I momci i djevojke imaju pravo na istu količinu seksa, koliko im odgovara. Djevojke nisu “drolje” zato što vode ljubav sa momcima. A momci nisu “luzeri” ako ne uspijevaju da nađu partnerku. Seks je, jednostavno, akcija. On je prirodan i zabavan. 
Svako ko ima seksualne odnose treba redovnije da provijerava svoje zdravlje, da bi se izbjegle bolesti. Djevojke treba da praktikuju kontracepciju, a momci treba da nose kondom.
To govorim svima koji vode ljubav. Veoma je pogrešno što moja i druge škole slične njoj ne obrazuju svoje učenike o seksu. A zastrašujuće je koliko mnogo tinejdžera ne znaju ni najosnovnije stvari o spolnim odnosima. Ako namjeravate da praktikujete seks, nosite zaštitu i ponašajte se odgovorno, govorila za Hafington Post devojka koja se predstavila kao Miranda (17). 
srbijadanas.com
Podijelite članak