Portal 072info

Ispovijest 22-godišnje Bosanke: Hizmet ima ogromnu moć u Sarajevu… Moglo mi se desiti isto što i Mahiru!

Na adresu DEPO Portala stiglo je pismo naše čitateljice, koja je preživjela strahote turskog internata u Sarajevu. Njenu ispovijest prenosimo u cjelosti:

Ne znam da li će se ova priča čuti, ali moram ju pisati nakon smrti dječaka…

Imam 22 godine, po dolasku na studij u Sarajevo, živjela sam u turskom internatu poznatom kao hizmet u Nedžarićima. Na prvi pogled čisto, uredno, topla voda, hrana, čistačice, kuharice, ljepota… Ustvari, najiskrenije rečeno, pakao.

Vani se može do 19 sati i tada se vrata zaključavaju. Jedini izlaz, nama djevojkama, bio je balkon. Svaki naš korak prate nadređene “able”,  koje su ustvari studentice kao i mi, ali za taj posao nadgledanja one imaju popust na stanovanje ili su tu besplatno – plus nagrada putovanje u Tursku.

Navečer, ako nam se jede čokoladica ili nam kredit zatreba, ne daju do benzinske udaljene desetak metara… Podnosila sam, trudila se biti bez emocija, kažem sebi – u Sarajevu si zbog studija, ali moja draga cimerka je skoro svaku noć plakala zbog psihičkog maltretiranja. 

Napustila je i fakultet i počela studij u Mostaru… Zbog hizmeta je i Sarajevo zamrzila… Sastanci abli i nas, te profesora sa Burcha i predavača iz Tuske su redovni, svaku noć skoro…

Glavna tema je Fethullah Gulen, kojeg izdižu više nego Boga. Nije ih briga ako ja imam sutra ispit. Kažu na sastanku ćeš učiti o vjeri, to je najbitnije. I unište mi snagu za učenjem, i ubiju mi vrijeme pričom o životu običnog smrtnika Gulena…

Jednog jutra, nakon učenja do kasnih sati, nisam se mogla razbuditi na sabahu. Abla me polila hladnom vodom kako bih ustala…Šokirala sam se… Moglo mi se desiti isto što i dječaku Mahiru… Pitam se da li bi to bilo ubistvo ili samoubistvo?!

Hizmet ima moć u Sarajevu, ogromnu, samo je sve tajno. Adrese njihovih na stotinu stanova, njihove novine, njihov prevoz, način sklapanja brakova poslije studija… Zato ovo pišem, jer ovo je Bosna, ovo nije Turska.

Da ne dužim više, a mogla bih roman… Uglavnom, napustila sam hizmet, dan mi traje tri puta duže i nije mi bitno što sama moram praviti ručak i čistiti, radije ću hljeba starog tri dana nego hizmetski med i mlijeko… 

Selam,

A.Z. (ime i prezime poznato redakciji)

 

Podijelite članak