Portal 072info

Ispovijest majke: ”Vaspitala sam ćerku da mrzi”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Mržnja nije nešto čemu bi trebalo da učimo našu djecu, ali blogerka Sani Šanel smatra da postoje neke vrste ponašanja i nezdrave stvari koje moraju da se mrze.

“Bljak! Fuj! ” To su riječi koje Sanina sedmogodišnja ćerka viče svaki put kada prolazi pored Mekdonaldsa ili Burger Kinga. Povremeno, ona isplazi jezik na popularne lance brze hrane. 

Ovo, međutim, nije jedino negativno ponašanje koje ona ispoljava kada se suočava sa nečim za šta misli da je “potpuno odvratno”. Kada, na primjer, vidi osobu koja puši na ulici, ona je neće samo osuđujuće pogledati, nego će staviti ruke preko usta i nosa kako ne bi dim ušao u njen organizam. Dramatičnom reakcijom ove djevojčice pušači ostanu zbunjeni. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Da, ovo je sve moje djelo. Pošto je bila dovoljno zrela da razumije šta joj pričam, naučila sam je da ima prezir prema nekim lošim i nezdravim stvarima. Kada vidimo na TV-u reklamu za brzu hranu, ja je upozoravam na opasnosti po zdravlje ukoliko se pretjeruje sa tom vrstom nekvalitetne hrane. Kada vidimo da neko puši, ja joj ukazujem na opasnosti koji duvanski dim ima po zdravlje i okolinu. Sve ove korisne savjete dala sam joj suptilno, tako da sada ne moram da joj ponavljam istu priču jer to i sama shvata”, ističe Sani. 

Ona smatra da to nije samo izbor životnog stila već i pravilno vaspitavanje djece. Takođe, naučila ju je da mrzi i maltretiranje, surovost, zagađenja životne sredine i nasilje. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To je naša dužnost kao roditelja, da odvratimo djecu od negativnih stvari koje mogu da im naškode ili da ih ubiju. Mrziti zlo koje narušava sklad u svijetu dio je procesa učenja kako bi djeca mogla da naprave razliku između onoga što je dobro i onoga što je loše”, dodala je ona. 

“Cilj ovoga nije da djeci isperete mozak već da im date uputstva za srećan i zdrav život. Međutim, učiti djecu da mrze nekog drugačijeg od sebe, ili nekog ko ima drugačiju boju kože, ili drugačiju religiju – klizav je teren. Takva vrsta mržnje nikako se ne smije promovisati”, zaključila je Sani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cafe.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME