Ispovijest muškarca koji je odustao od seksa u braku

Podijelite vijest

JOHN KINNEAR napravio je ono o čemu većina muškaraca odbija razmišljati, a kamoli napraviti isto. 

Uhvaćen u vrtlog poslovnih obaveza, roditeljstva i ostalih životnih briga, našao se u situaciji dobro poznatoj ljudima koji su u braku ili vezi. Nedostatak seksa i frustriranost tom situacijom njega i njegovu suprugu natjerala je na razmišljanje. Naposljetku su pronašli idealno rješenje za svoje probleme, a John je sve opisao u tekstu za Huffington Post. 

“Ovo nije savjet. Samo govorim o svojim iskustvima, o onome što funkcionira za mene, moju obitelj, u našoj situaciji. 

Moja žena, Stevie, i ja odustali smo od seksa i to je najbolja stvar koju smo napravili za naš brak. Točka. Uskličnik. Evo što se dogodilo. 

Kad smo bili mladi i bez djece seks je dolazio lagano. Sreli bi se na putu do kupaone i BUM – seks. Onda smo se oženili i dobili dijete. Onda smo dobili još jedno dijete. 

Nakon toga, naši seksualni nagoni, koji prije nisu bili komplicirani u svojoj jednostavnosti, prerasli su u male projektile koje smo usmjerili jedno protiv drugoga. Projektili koji će zbog matematičke neizvjesnosti, atmosferskih anomalija i nepredviđenih okolnosti promašiti jedno drugo i sami eksplodirati na usamljenom nebu. 

Postao sam frustriran. Shvatio sam to osobno. Moja žena je postala frustrirana. Ona je sve shvatila osobno. Postoji toliko pritisaka koji okružuju fizičku intimnost. Govori nam se da će nam veze propasti ako se ne seksamo dovoljno. U tom slučaju naši partneri će seks potražiti negdje drugdje. Ako se ne seksamo puno, nešto s nama ne valja. Svake noći nosili smo to ‘znanje’ sa sobom u krevet, zajedno s umorom, osobnim nesigurnostima, zajedno s malenim nedosljednim zamjeranjem koje ide uz stres povezan s brakom i djecom. Ležali smo, tiho, s ugašenim svjetlima razmišljajući o tome koliko smo umorni i o posljedicama koje će naša veza pretrpjeti ako nastavimo bez seksa. 

Tada bi netko od nas rekao: ‘Vjerojatno bi se trebali seksati’. 

Seks se pretvorio u posao. Kada se posao ne bi obavio, pretvorio bi se u svađu. Najgora stvar u svemu tome – svađanje i tjeskoba zbog toga što se ne seksamo definitivno nije vodila do više seksa. Suprotno. Još uvijek smo se voljeli. Privlačili smo jedno drugo. Samo nismo svoje projektile mogli natjerati da pronađu u zraku dok putuju stotinama kilometara na sat. 

Onda sam, jedne noći, to jednostavno izgovorio: ‘Ajmo odustati od seksa. Ozbiljno. Ajmo jednostavno odustati’. Stevie se odmah, razumljivo, uvrijedila. Vjerojatno zato što sam to rekao na način na koji bi netko možda rekao ‘odustajem od tebe’ prije nego ode. Ali, unatoč mojoj frustraciji, nisam to tako mislio. 

‘Jednostavno želiš odustati od seksa? Zauvijek?’

‘Nisam to mislio!’

‘Nego što si mislio?’

‘Ne znam što sam mislio. Mislim, znam, ali ne znam? Razumiješ?’

‘Ne.’

Ovako su počinjale naše najproduktivnije svađe, u kojima smo nas dvoje priznali da nemamo pojma o čemu razgovaramo, ali složili bismo se da o tome nastavimo razgovarati. Osjećali smo pritisak da se moramo seksati. Taj pritisak otežavao je ne samo seks, nego komunikaciju na svim područjima našeg života. Morali smo nešto promijeniti. Odlučili smo odustati od seksa. Ne na način da stvarno odustanemo od njega. 

Odustali smo od toga da seks bude rješenje. Od toga da seks postane ljepilo koje drži naš brak. Odlučili smo da je za nas najvažniji dio fizičke intimnosti nije riječ ‘fizička’, nego ‘intimnost’. Postoji mnogo načina na koji možeš biti intiman s nekim prije nego se dogodi fizički dio. Sklonili bismo svoje telefone. Pobrinuli se da imamo vremena jedno za drugo. Razgovarali smo. Flertali. Nije bilo pritiska. Seks nije bio na rasporedu. Mi smo bili na rasporedu. I onda se dogodilo nešto nevjerojatno. 

Svako malo, kad su djeca bila na spavanju prije 22 sata, kuća relativno čista, naše flertanje doseglo određeni stupanj, naša ljubav bi nas odvela u krevet. Jedna stvar vodila je drugoj. Funkcioniralo je. Naši projektili su se pronašli. 

Odustajanje od ideje da održimo prosjek za dobrobit naše veze najbolja je stvar koju smo napravili. Sada, kad smo moja žena i ja ‘zajedno’, to je zbog toga što smo bili intimni na različite ne-fizičke načine cijeli dan, cijeli tjedan i cijeli mjesec. I da, rijetko (kod prilično zaposlenih prilika) prođe tjedan ili mjesec bez seksa, ali nikada ne prođe 24 sata da nismo intimni jedno s drugim. I za nas je to, trenutno, i više nego dovoljno.”

index.hr/cazin.net