ISPOVIJEST OCA DJEVOJČICE KOJA JE U ZENICI SILOVANA U LIFTU: “Morao sam biti jak, a zanijemio sam od šoka!”

policija-bih1

Saff.ba/Piše: Ezher Beganović / znamo.be

Sredinom drugog mjeseca ove godine u Zenici je silovana desetogodišnja L.A. Monstrum koji je silovao djevojčicu je Tomislav Brtain. Brtain je priznao da je izvršio ovaj gnusni čin. Pred Općinskim sudom u Zenici počelo je ročište i uskoro se očekuje presuda za ovaj strašni zločin.

Pokušali smo doznati kako je danas oštećena malena L.A., da li je i kolike je posljedice ostavio taj strašni događaj na nju i njenu porodicu. Otac malene L.A. pristao je da ispriča šta se dogodilo tog tužnog dana i kako se njegova kćerkica, odnosno porodica, danas nosi sa ovim iskušenjem.

– Mjesec i po dana nakon tog nesretnog dana mogu komotno reći da sam zadovoljan kako se stanje popravlja. Moja kćerka je po prirodi jaka osoba i veoma se dobro oporavlja od iskušenja koje je doživjela, govori nam Z.A. na početku i nastavlja:

“Zahvaljujem se komšijama, mojim Zeničanima, svi su nam pružili podršku. Posebno se zahvaljujem učiteljici svoje kćerkice. Njena učiteljica je učinila sve da napravi takvo okruženje u školi da sve ide na ruku oporavka moje kćerke. Naravno, i direktor škole je pokazao da je veliki čovjek. Veliku podršku dobili smo od Islamske zajednice, odnosno od imama, zatim od načelnika općine, ma podršku zaista dobivamo od velikog broja ljudi. Dakle, još nije zabilježen nijedan vid provokacije prema mojoj kćerki, a niti prema nama”.

Copy

Otac i majka malene L.A. bili su zabrinuti šta će biti kada ona izađe iz bolnice, kako će reagirati djeca, jer svi u Zenici znaju njeno ime i prezime, odnosno znaju da je silovana. Zabrinutost je nestala kada su vidjeli da su im svi Zeničani, bez obzira da li ih znaju ili ne, pružili podršku i iskazali razumijevanje za njihovu bol i iskušenje.

“Ona je za sada poprilično dobro. Evo, dok razgovaramo ona je sa bratom i ostalom djecom otišla u mekteb. Zaista moram priznati da je jaka, i sam sam iznenađen kako je jaka i kako se nosi sa onim što je doživjela. Recimo, kada ide u školu svi drugovi i drugarice joj dotrče u susret i izgrle se sa njom, djeca u školi joj daju najljepšu podršku, svi su solidarni sa njom, svi se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo”, priča nam njen babo.

Iako oporavak L.A. ide u dobrom smjeru, njeni roditelji su svjesni da će traumu koju je doživjela nositi čitav život.

“Nikada ne znate šta se može dogoditi što će je asocirati na taj nesretni događaj. Ona je još uvijek malena da potpuno shvati šta se dogodilo, iako dosta razumije svoju poziciju. Međutim, kakao kao će biti kada odraste, hoće li joj neke situacije vraćati slike to je sada teško zanti”, govori zabrinuti Z.A.

Mala L.A. se boji noći, strah je mraka, ne smije ni u autu da se vozi ako nije upaljeno svjetlo unutra.

– Fizičkih posljedica ona nema, doktori su rekli da će moći normalno rađati i imati normalan fizički razvoj. Psihičke posljedice su potpuno druga priča. Recimo, moja kćerkica se sada boji mraka, ne smije sama da spava. Kada se vozimo autom moram držati upaljeno unutarnje svjetlo, jer ako je ugašeno ona se odmah prestraši i kaže mi: “Babo, ja ne vidim svoje noge”. Obzirom da je silovana u zgradi u kojoj stanujemo, a u njoj imamo dva lifta, u liftu kojem je silovana više ne smije da se vozi. Kada se vozimo drugim liftom i ako su otvorena vrata u liftu u kojem je silovana odmah joj se vraćaju slike i prestraši se.

Ovaj tekst je bilo veoma teško uraditi. Dok smo razgovarali otac malene L.A. nekoliko puta je zaplakao. Na svako vraćanje sjećanja na taj teški trenutak Z.A. je teško uzdisao i jedva suzdržavao suze. Tako je bilo naročito dok smo razgovarali o danu silovanja. Zamolili smo Z.A. da nam opiše kako se dogodio taj strašni zločin.

“Ja sam taj dan radio u Sarajevu na autoputu. Žena me pozvala telefonom i rekla da je naša kćerkica silovana. U prvi mah je nisam razumio, a kada sam shvatio šta se dogodilo zanijemio sam od šoka. Odmah sam krenuo kući. Dok sam išao ka Zenici tješio sam sebe da je možda to bio samo pokušaj silovanja, tj. da se nije dogodio baš čin silovanja. Nažalost, kada smo došao do bolnice vidio sam brojnu policiju, tužioce, doktore. Tada su mi doktori rekli da je silovana. Oh Bože, ovo iskušenje ne želim da se dogodi nikome na svijetu! Kada sam uša u sobu kod nje morao sam biti jak, ali kako sam mogao biti jak kada mi je odmah poletjela u zagrljaj uz plač”.

Z.A. je tog dana morao voditi dvije bitke istovremeno, morao je ostati pribran kako bi povratio porodicu u stabilnost i morao se nositi za nevjerovatnim bolom i doživljenom traumom.

Njegova supruga, a majka L.A. je najteže podnijela iskušenje koje ih je pogodilao, a kako i ne bi kada je vidjela svoju kćerku na vratima svu pocijepanu i izgrebanu.

“Zločinac koji je silovao moju kćerku taj dan je ušao u zgradu kada se moje čedo vraćalo kući. Ispred lifta je upitao da li zna nekog Ajdina. Kada je ona ušla u lift i on je ušao za njom i počeo se raspitivati kako se zove i koga ima. Nakon što je ispitao naredio joj je da se skine. Moja kćerka je mislila da je hoće opljačkati pa mu je pružila mobitel”.

Tomislav Brtain je odbio mobitel i odmah napao na krhku desetogodišnju L.A. Nakon što ju je silovao pobjegao je iz zgrade. Mala L.A. je bila bespomoćna, ali se ipak nekako pribrala i liftom popela do dvanaestog sprata, do svog stana.

Kada ju je majka vidjela u tako ugroženom stanju doživjela je šok iz koga se teško povratila.

Z.A. je svjestan doživljenog iskušenja, spreman je da se bori za svoju porodicu. “Nadam se da će sve biti na kraju dobro. Hvala svima koji nas podržavaju i razumiju. Molim Boga da niko ne doživi iskušenje koje je palo na nas”.

izvor: E.B.

 

Prethodni članakGOOGLE ŠIRI BIZNIS: Otkrivena konačna alternativa nafti
Sljedeći članakSARAJEVO 2. NA LISTI TOP GRADOVA U SVIJETU: Jedno od najinspirativnijih mjesta na čitavoj planeti!