Portal 072info

Ispovijest pacijentice: ‘Rekao mi je da biram između dečka i njega. Nisam dvojila. Kad sam rodila, krenuo je pakao…’

5f51e780 0e84 4447 9c39 6bb00a0a0a78 petra milkovic preview
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Manipulirao je mojim umom. Uskoro sam mislila da je jedina osoba koja mi vjeruje i razumije. Vodio me na “terapije” u prirodu. Koristio je ezoteriju, tantru. Samo sam njemu vjerovala, ispričala je Petra Milković

Jesi li vlažna? Sigurno se ševiš na svakom uglu – govorio je varaždinski psihijatar pacijentici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dečko ti je psihopat. Roditelji ne mare za tebe. Ili ga ostavi ili se prestani liječiti – govorio je drugoj pacijentici.

Mladoj je djevojci davao lijekove za laktaciju pa tražio da se skine i stiskao joj grudi dok iz njih ne bi procurilo mlijeko. Djevojke su, pacijentice psihijatrijske ambulante Opće bolnice Varaždin, bile na početku svojih dvadesetih. Šutjele su godinama. Jednoj od njih taj je teret šutnje bio pretežak. Progovorila je, a nakon nje su se počele javljati i druge žrtve liječnika zlostavljača. Šutjela je i Petra Milković. Više ne želi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mladi psihijatar

Bila je studentica klavira i učila za fizioterapeuta. Kad joj je dijagnosticirana multipla skleroza, savjetovali su joj odlazak psihijatru. Trebala je pripremiti um na nemoć desne ruke koja će uslijediti, a to znači prekid svega za što se školovala i što voli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Odlučila sam se vratiti doma u Varaždin. Majka mi je radila u varaždinskom Domu zdravlja i rekla da je došao mladi psihijatar, ako se želim konzultirati. Došla sam, rekao je da je bolje da me ne prima tu jer mi mora otvoriti karton, a imati karton psihijatrijskog pacijenta neće biti dobro za budućnost. Pa smo se dogovorili za liječenje u poslijepodnevnoj smjeni u njegovoj bolničkoj ambulanti. Kad je stekao povjerenje, počeo mi je govoriti da je dečko, s kojim sam bila dulje od godinu dana u vezi, psihopat i narkoman. Rekao je da je to saznao od pacijenata narkomana koji se liječe u sustavu. Postala sam ovisna o tim susretima.

Manipulirao je mojim umom. Uskoro sam mislila da je jedina osoba koja mi vjeruje i razumije. Vodio me na “terapije” u prirodu. Koristio je ezoteriju, tantru. Samo sam njemu vjerovala. Stoga, kad mi je rekao da biram između dečka i njega kao liječnika, nisam dvojila. Krajem 2012. godine započeli smo vezu u ordinaciji, dobili dijete. I onda je počeo pakao. Davao mi je antipsihotike, Seroquel, zaključavao u kuću, vrijeđao me. Rekao mi je da su to antidepresivi. Od njih padnete kao pokošeni i ne znate za sebe. Nisam čula je li dijete po noći plakalo. Ništa. Zatočena bez svjesnog uma. Htjela sam otići, nije me puštao. Htjela sam se nastaviti liječiti kod psihijatra, nije bilo šanse. Na kraju sam uspjela tajno odlaziti psihijatrici, koja me pripremala za odlazak. I otišla sam, pobjegla 2015. godine preko granice, u Sloveniju. Nije me puštao na miru. Prijetio mi je uništavanjem obitelji, da će gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok, srediti mojima otkaze… Tražila sam zabranu prilaska zbog psihičkog zlostavljanja, sudski pravomoćno sam je 2018. i dobila – žustro priča Petra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona danas, kaže, više ne osjeća ljutnju, nije ni povrijeđena. S izdajom psihijatra, koji joj je trebao pomoći, a iskoristio je njezinu bolest, davno se pomirila.

– Ovo danas govorim isključivo iz moralnih razloga. Da pomognem onima koje su prošle kao i ja i eventualno budućim pacijenticama. Petra nije znala da je tijekom veze snimao razne filmiće o njoj, a dana ih koristi u sudnici i šalje ih uokolo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nije jedina

Zna da nije jedina, da je djevojaka bilo još. I sve su, kaže, bile njegove, psihijatrijske pacijentice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kad sam ja došla, govorio mi je da je baš prekinuo trogodišnju vezu s pacijenticom, ona je i dalje dolazila u ordinaciju. Znam da ih je bilo još. Jedna je od njih u vrijeme dok smo mi bili zajedno, abortirala njegovo dijete. Sve se to može provjeriti – priča Petra.

Kolegama s Nove TV, koji su prvi najavili priču, odmah nakon objave najave, u redakciju se javljaju i druge liječnikove žrtve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Teško anksiozna djevojka kojoj je lijekovima uzrokovao laktaciju pa joj potom stiskao grudi dok iz njih nije počelo curiti mlijeko, nakon osam godina u teškom se stanju obratila drugom psihoterapeutu, Nebojši Buđanovcu i ispričala mu svoju priču.

– Bila je u jako teškom stanju. I prije, ali, osobito ju je pogodio odlazak psihijatru prije osam godina. Dao joj je antidepresive i govorio joj da treba isprobavati ima li laktaciju. Dirao joj je i gnječio grudi, pričala mi je. Predala je predmet DORH-u, ali rečeno joj je da je prekasno i da je to u zastari. Osobno sam protiv liječnika predao prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori i još čekam reakciju – ispričao je Nebojša Buđanovac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Puno više žrtava

Kaže da osobno zna za deset pacijentica s kojima je liječnik održavao vezu, ali je siguran da ih je i puno više. I poznati hrvatski psihijatar dr. Slavko Sakoman imao je susret s pacijenticom varaždinskog psihijatra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Roditelji iz Varaždina doveli su prije dvije godine u ordinaciju maloljetnu kćer po drugo mišljenje u vezi njezinog psihičkog zdravlja. U anamnezi mi je ispričala da je doživjela šok kad ju je psihijatar u varaždinskoj bolnici počeo dirati i neprimjereno joj se približavati. Počela je vrištati i pobjegla – priča nam doktor. I kaže da to nije bilo prvi put da sluša o ponašanju Varaždinca.

– Prije devet mi je godina, u jednom trenutku, kolega psihoterapeut rekao da mu se pacijentica požalila na psihijatra. Promatrao sam ga, nešto mi se činilo da zaista nije u redu s njegovim ponašanjem pa sam sugerirao da mu se ne produlji ugovor – rekao nam je dr. Sakoman.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zavod je sa psihijatrom prekinuo honorarnu suradnju. Nisu mu produljili ugovor.

Primili smo prijavu u martu ove godine, nastupila je zastara!

Na upit što je Državno odvjetništvo poduzelo po pitanju prijave pacijentice koja psihijatra optužuje za gnjusni čin dok ju je liječio, iz varaždinskog tužiteljstva kažu da su primili jednu prijavu vezano za određenog doktora.

– Prijava je primljena u martu 2020., a prijavljeni događaj se zbio u 2009. godini. S obzirom na protek vremena od događaja iz prijave, a sukladno odredbama Kaznenog zakona, nastupila je zastara kaznenog progona za kazneno djelo koje je prijavljeno – odgovorio je za Jutarnji list Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu prenosi Jutarnji.

Podijelite članak
  • 1
    Share
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)