ISPOVIJEST: Sa 15 godina rođaku rodila troje djece

slika (2)

Jemenska nevjesta Nura Al Šami, koja je prisiljena na brak sa čovjekom tri puta starijim od nje kada je imala samo 11 godina, prvi put je progovorila o šokantnom seksualnom zlostavljaju, koje je trpjela više od deset godina.

Nura, koja je bila udata za daljeg rođaka, koji je bio u kasnim tridesetim godinama, u svojoj ispovijesti kaže da su je roditelji dali njemu jer nisu željeli da živi u siromaštvu.

Kao curica, nesvjesna šta se dešava, bila je uzbuđena jer se odjednom našla u centru pažnje. Njeno vjenčanje trajalo je tri dana i sjeća se da joj je mladoženja tada poklonio “tri najljepše haljine”, o kojima je mogla samo sanjati.

Bezizlazni svijet zlostavljanja: Međutim, ubrzo nakon okončanja svadbene ceremonije, ona je ušla u svijet fizičkog i psihičkog zlostavljanja, od kojeg nije mogla pobjeći.

“Tek negdje na kraju te svadbene ceremonije, počela sam da osjećam strah, jer sam predosjećala da mi se nešto loše sprema. Bio je tri puta stariji od mene, a brak je shvatao kao legalno dopuštenje da se ponaša kao razularena životinja”, prisjeća se Nura.

Već po okončanju svadbe, počela je da plače, dok ju je mladoženja vozio prema kući koju je dijelio sa ocem.

Kada je došla prva bračna noć, ona se prestravila, pobjegla iz sobe i narednih deset dana uspješno je izbjegavala bilo kakav susret sa njim.

Međutim, kada ju je konačno prisilio na bračne obaveze, pala je u stanje šoka i završila u bolnici.

“Seksualni objekat”: Ona je tek kasnije postala svjesna da ju je tretirao kao “seksualni objekat”, međutim, niko joj nije mogao pomoći, jer je ona i zakonito bila njegova žena.

Nura, koja danas ima 35 godina, imala je dva spontana pobačaja u roku od godinu dana. Kada je napunila 13 godina rodila je sina Ihaba, a zatim i kćerku Ahlam i sina Šibaba tako da je sa 15 godina imala već troje djece.

Ona kaže da se njen suprug nije suzdržavao od zlostavljanja, čak i kada je bila trudna i da je često znao da pretuče i djecu.

Jednom prilikom je toliko jako udario kćerku, šutnuvši je nogom, da je djevojčica pala i završila u bolnici sa ozbiljnim krvarenjima.

Iz torture u surovi život: Konačno, nakon deset godina neopisive torture, Nura je pronašla sklonište kod aktivista koji su štitili žene, žrtve nasilja u kući.

“Uspjela sam čak da angažujem i advokata i predam papire za razvod braka. Međutim, nakon što sam se razvela, susrela sam se surovim životom: ko će sada hraniti moju djecu? Ko će brinuti o mojim roditeljima, koji su bili već stari? Bila sam primorana da nađem posao i u početku sam radila kao kućna pomoćnica, dok sam istovremeno studirala. Moje komšije su me često znale vrijeđati, govorili su mi da sam loša žena jer sam se razvela”, prisjeća se Nura torture koju je doživljavala na svakom koraku.

Glas protiv zlostavljanja djevojčica: Nura ističe da je, kao žena rođena u Jemenu, gdje je takva praksa uobičajena, morala biti jaka, jer je željela da prava žena budu poštovana.

“Počela sam da govorim fizičkim i psihičkim posljedicama koje brak može da ima na maloljetne curice, jer je i danas praksa da se djevojčice rano udaju”, kaže Nura.

Ona dodaje da je dovoljno samo to što je imala dva spontana pobačaja, jer je mogla umrijeti od krvarenja.

Međutim, iako je sve više žena koje dižu svoj glas protiv zlostavljanja djevojčica, činjenica je da je tradicija da se djevojčice udaju rano i dalje raširena u ovoj konzervativnoj zemlji. Udruženja za zaštitu prava žena i djece traže da minimalna dob za ulazak u brak bude podignuta na 18 godina.

Siromaštvo krivo za sve: Ipak, najveću ulogu u svemu ovome igra rasprostranjeno siromaštvo, zbog čega roditelji i daju svoje kćerke tako rano u brak. Siromašne porodice nisu u stanju da odbiju novac koji dobijaju za udaju kćerke, a koje se kreću i do nekoliko stotina dolara, što porodici omogućava da sastavi kraj s krajem.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da se i dalje čak 30 odsto Jemenki uda prije 15. godine.

Veliku ulogu imaju i plemenski običaji, uključujući i vjerovanje da samo mlada djevojka može da se “oblikuje” u pokornu ženu. Takođe, mlade i zdrave djevojke mogu u porodicu donijeti i veći porod.

Smrt koja je prenerazila javnost: Međutim, stvari “na terenu” nisu ni izbliza tako dobre. Naime, u septembru prošle godine 12-godišnja djevojčica iz Jemena umrla je na porođaju.

I slučaj djevojčice Ravan je prenerazio svjetsku javnost. Naime, osmogodišnja djevojčica Ravan iz Jemena umrla je nedavno od unutrašnjeg krvarenja zadobijenog prve bračne noći, koju je provela sa mužem pet puta starijim od nje. Kao i većina drugih djevojčica i ona je bila prisiljena na brak. Djevojčica je umrla u Hardu, plemenskom području koje graniči sa Saudijskom Arabijom.

Aktivisti organizacije za zaštitu ljudskih prava traže da 40-godišnji mladoženja i njegova porodica budu uhapšeni kako bi se prekinula monstruozna praksa dogovorenih brakova između djevojčica i starijih muškaraca u Jemenu.

Borba za zabranu brakova sa djecom: Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava pokušavaju da izvrše pritisak na jemensku vladu i zakonom zabrane sklapanje brakova s djecom.

Jemen je davno postavio granicu od 15 godina kao najnižu za sklapanje braka, ali parlament je poništio zakon 1990. godine uz obrazloženje da o tome treba da odlučuju sami roditelji. Djevojčice, naravno, niko ništa ne pita.

Nura, čija je i majka prisilno udata sa devet godina, kaže da će nastaviti da lobira da konačno bude donesen zakon koji će zabraniti brakove sa maloljetnim djevojčicama.

Nura priznaje da žene u Jemenu ne shvataju suštinu te problematike.

“Činjenica je da Jemenke i dalje ne shvataju da i one imaju svoja prava, koja se moraju poštovati. Djevojke imaju pravo na školovanje, njihov glas se mora čuti. Želim da svima jasno i glasno kažem kroz šta sve prolaze te djevojke, jer ih to obilježi do kraja života. Ne želim da živim na ruševinama svoje prošlosti”, ističe na kraju Nura.

Fakti

– 57,5 miliona maloljetnih djevojčica prisilno stupi u brak širom svijeta, dok čak 40 odsto od tog broja čine maloljetne Indijke.

– Ako se nastavi sa ovom stopom rasta, ta cifra će 2020. godine iznositi čak 140 miliona djevojčica širom svijeta.

– Bitan faktor su i porodice djevojčica, jer ih uglavnom udaju zbog siromaštva, a njihovom udajom popravljaju kućni budžet.

– Skoro 30 odsto maloljetnih Jemenki se uda prije navršene 15. godine.

– U Africi taj postotak je 42 odsto, u Latinskoj Americi 29 odsto.

– Najgore stanje je u Indiji, gdje čak skoro polovina ženske populacije maloljetno stupi u brak.

Izvor: Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE