Ispovijest uglednog poduzetnika: ‘Doktori su mi upravo rekli da imam maternicu i jajnike i da bih mogao zatrudniti’

Ugledni poduzetnik iz britanskog Lancashirea, čiji su identitet mediji na Otoku odlučili zaštititi pa ga zovu pseudonimom Rob, nedavno je nakon 37 godina života otkrio da je rođen s maternicom i drugim ženskim reproduktivnim organima. Liječnici su to utvrdili nakon rutinskih pretraga zbog sumnje da možda ima rak mjehura, a nakon neočekivanog otkrića preporučili su mu da ženske organe ukloni kirurškim putem uz upozorenje da bi to moglo dovesti do menopauze, prenosi jutarnji.hr.

Doktori vjeruju da Rob ima rijetki sindrom poznat po kratici PMDS. Riječ je o stanju kada muškarac izvana ima muške genitalije, a iznutra ženske reproduktivne organe. Većinom se PMDS dijagnosticira prilikom rođenja ili tijekom puberteta, no poznati su slučajevi da su osobe svoju interseksualnost otkrile i u odrasloj dobi.

Rob se liječnicima požalio na krv u urinu pa su ga poslali na magnetsku rezonanciju kako bi vidjeli ima li možda rak na mjehuru.

– Dijagnoza mi je došla poput bombe. Oduvijek sam bio običan tip koji je vodio normalan seksualni život. Bio sam šokiran kada su mi rekli da imam potpuno funkcionalne ženske reproduktivne organe te da čak dobivam menstruaciju! Izgleda da bih čak mogao i zatrudnjeti, ali doktori su mi rekli da će me za par tjedana poslati na histerektomiju. Najbizarnije je da bi taj postupak mogao izazvati menopauzu, priča Rob za Daily Telegraph.

– Sad kada gledam unatrag vidim da sam imao mnoge neobične simptome godinama. Ali kad god bih otišao doktoru, rekao bi mi da si to sve umišljam, dodaje Rob, koji je kao šestomjesečna beba bio na operaciji nespuštenog testisa, ali njegovo stanje tada nije otkriveno.

– Kada sam ušao u pubertet i u 20-im godinama života počeo sam osjećati neugodu i tupu bol za vrijeme i nakon seksa, govori dalje Rob koji je krv u urinu primijetio s 18 godina života.

Otad je u više navrata išao na pretrage, a doktori su tek nedavno posumnjali na rak mjehura. Biopsija je pokazala da tumora nema pa je otišao na magnetsku rezonancu i tada je otkriveno da ima ne samo maternicu, nego i jajnike pa čak i vrat maternice. S obzirom da ima jajnike, moguće je da Rob stvara i jajašca, a budući da ima maternicu, sasvim je zamislivo da ostane trudan.

Iako treba obaviti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo zašto mu se pojavljuje krv u urinu, moguće je da je riječ o obliku menstruacije, a eksperti tvrde da je moguće kako je tupa bol koju Rob osjeća nakon spolnog odnosa zapravo oblik predmenstrualne napetosti.

Inače, Rob je u vezi sa ženom i ne kani mijenjati svoj spolni identitet.

– Bio sam u šoku, ali sam i odahnuo kada sam doznao da je riječ o stanju za koje postoji tretman. Odahnuo sam i zato što sam cijelog života imao osjećaj da nešto nije u redu sa mnom, a sada imam i dokaz da nisam umišljao sve te čudne simptome. Koliko god čeznem za očinstvom, čak i kada bih doista mogao ostati trudan, ne bih to učinio, bilo bi to prečudno, priča Rob.

Histerektomiju bi mu trebali obaviti u jednoj bolnici u Manchesteru. Rob kritikuje liječnike što nisu daleko prije došli na ideju da ga podvrgnu pretragama kako bi utvrdili zašto, primjerice, ima spermu slabije kvalitete. Napominje da će uskoro ići i na DNK test kako bi otkrio svoj cjeloviti rodni balans.

– Moguće je da će testovi pokazati da sam i muškarac i žena, ali sasvim sam zadovoljan svojim muškim identitetom. Čak i ako testovi pokažu da sam većim dijelom žena, nastavit ću živjeti kao muško, rekao je.

– Rekli su mi da bi uklanjanje ženskih organa negativno moglo utjecati na kvalitetu moje sperme, ja se nadam da će efekt biti upravo suprotan i da ću postati tata, dodao je.

Pojasnio je da je o svom stanju progovorio u nadi kako će njegova priča pomoći drugima s istim problemom.

– Sigurno nisam jedini, nadam se da će drugi muškarci sa sličnim simptomima otići na pretrage, zaključuje.

Inače, u Ujedinjenom se Kraljevstvu svake godine rodi oko 120 djece s identičnim stanjem, ali izuzetno je rijetko da se ženski organi u muškom tijelu otkriju tako kasno kao u Robovom slučaju.

bh-index.com