Ispovijesti prijavitelja nesavjesnog liječenja na KCUS-u: “Neću halaliti kćerku”

Nesavjesno liječenje u Respiratornom centru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osnov je krivične prijave i tužbe porodica čiji su članovi preminuli tokom liječenja. Zatražili su i reakciju SIPA-e i nadležnog Tužilaštva iz kojeg za N1 ističu da ne mogu iznositi detalje u javnost. Za to vrijeme građani su šokirani novim ispovijestima i tvrdnjama porodica.

Posljednja slika koju je porodica preminule Melihe Lisak primila prije nego je izgubila svaki vid kontakta s njom, kako tvrdi majka Zikreta, koja živi u Beču. Također tvrdi, da joj nije saopćena istina, da je nastupio nemar u liječenju njene kćerke, zbog čega najavljuje tužbu.

Sa nesvjesnim liječenjem tražit ću obdukciju moje kćerke i tužiti UKC Sarajevo, sa tim oduzimanjem ljudskih prava kao što su telefon i zabrana komuniciranja sa familijom, i što su priključili moju kćerku na respirator, a nisu o tome ranije obavijestili familiju“kazala nam je Zikreta Lisak.

U reakciji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ističu da je pacijentica pri prijemu odavala utisak teškog i životno ugroženog pacijenta. Dodaju da se u toku boravka u PRC sprovodilo kompleksno, intenzivno, reanimaciono liječenje uz multidisciplinarni tim uključujući i ginekologa, a da je RTG pluća prikazivao opsežno zahvaćena oba plućna krila upalom.

Dana 19. aprila 2021. godine u poslijepodnevnim satima dolazi do naglog, dramatičnog pogoršanja općeg stanja u smislu hemodinamske nestabilnosti i respiratorne insuficijencije, kada se pacijentica M.L. u 18:35 sati sedira, intubira i postavi na kontrolisanu mehaničku ventilaciju aparata za KMV Dreger EVITA DURA 4“, naveli su iz KCUS-a.

Zikretina kćerka je na KCUS transportovana iz Kantonalne bolnice Zenica. U odgovoru za N1 iz ove institucije ističu načine i uslove pod kojima se pacijenti transportuju prema Sarajevu, naglašavajući – pacijentica je na dan transporta bila na kiseoničkoj podršci ali se pogoršavalo stanje, postojala je mogućnost potrebe respiratorne podrške i potrebe hitnog završetka poroda.

Kako u Kantonalnoj bolnici Zenica ne postoji neonatalna intenzivna njega, transport je organizovan, ne radi liječenja majke nego, da majka bude prirodni inkubator za dijete, da se porod završi u KCU Sarajevo i da porodom u KB Zenica i transportom dodatno ne ugrozimo dijete“, naveli su iz KB Zenica.

Nesavjesno liječenje, oduzeti mobilni telefon, nemogućnost pristupa medicinskoj dokumentaciji razlozi su zbog kojih se tužbi pridružuje i supruga preminulog Želimira Altarca Čička. Tvrdi da suprugov telefon još uvijek nije dobila, a greške su napravljene i u potvrdi o smrti.

Oduzeli su mu telefon, još uvijek mu nisu vratili. Sada ću pravnim putem da tražim medicinsku dokumentaciju. Svi mi imamo pravo na to, u potvrdi o smrti su napravili toliko grešaka da sam ja to morala ispravljati i vraćati im na ponovno pečatenje, da oni to isprave da bih ja mogla dalje da vršim administrativno tehničke stvari“, izjavila je Edina Gugać, supruga preminulog Čička.

Dan prije preminuo je i suprug Dalile Rokvić, koja također tvrdi da sumnja u nesavjesno liječenje. Ističe da je priču mogla i ranije ispričati, ali da je kao legalista čekala kompletan odgovor po Zahtjevu za slobodu pristupa informacijama, ali ga, tvrdi, sa Klinike za anesteziju i reanimaciju nije dobila.

Sljedeći korak je Žalba Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH, koji su se već očitovali i uputili me u slučaju nedobijanja informacije da im se obratim. U ovo sve je upućena i Britanska ambasada u BiH jer je suprug bio dvojni državljanin“, istakla je Rokvić.

Američki državljanin bio je suprug preminule Mirele Palić koja je ranije ovog mjeseca najavila kolektivnu tužbu okupivši sva ova iskustva u grupi na društvenoj mreži Facebook.

Možda ovo sve može da uzdrma pojedince, da se preplaše i da shvate da nas ima koji se ne plašimo izaći u javnosti i reći sve što se desilo, tako da se ne ponovi“, kazala je Mirela Palić, supruga preminulog.

Nakon što su porodice zatražile odgovor SIPA-e i Tužilaštva prije nego se rasformira Respiratorni centar tvrdeći da potrebno ispitati ispravnost funkcionisanja samog centra iz Tužilaštva KS za N1 ističu da u skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka, u ovoj fazi ne mogu saopćavati informacije o poduzetim radnjama u navedenom predmetu. Sa druge strane porodice, poput majke Zikrete poručuju:

Svoju kćerku ne mogu, naravno vratiti, ali neću je halaliti, ovo sve što su uradili mom djetetu“.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE