Ispovijesti prijavitelja nesavjesnog liječenja na KCUS-u: “Neću halaliti kćerku”

BeFunky collage 7 750x352 1

Nesavjesno liječenje u Respiratornom centru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osnov je krivične prijave i tužbe porodica čiji su članovi preminuli tokom liječenja. Zatražili su i reakciju SIPA-e i nadležnog Tužilaštva iz kojeg za N1 ističu da ne mogu iznositi detalje u javnost. Za to vrijeme građani su šokirani novim ispovijestima i tvrdnjama porodica.

Posljednja slika koju je porodica preminule Melihe Lisak primila prije nego je izgubila svaki vid kontakta s njom, kako tvrdi majka Zikreta, koja živi u Beču. Također tvrdi, da joj nije saopćena istina, da je nastupio nemar u liječenju njene kćerke, zbog čega najavljuje tužbu.

Sa nesvjesnim liječenjem tražit ću obdukciju moje kćerke i tužiti UKC Sarajevo, sa tim oduzimanjem ljudskih prava kao što su telefon i zabrana komuniciranja sa familijom, i što su priključili moju kćerku na respirator, a nisu o tome ranije obavijestili familiju“kazala nam je Zikreta Lisak.

U reakciji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ističu da je pacijentica pri prijemu odavala utisak teškog i životno ugroženog pacijenta. Dodaju da se u toku boravka u PRC sprovodilo kompleksno, intenzivno, reanimaciono liječenje uz multidisciplinarni tim uključujući i ginekologa, a da je RTG pluća prikazivao opsežno zahvaćena oba plućna krila upalom.

Dana 19. aprila 2021. godine u poslijepodnevnim satima dolazi do naglog, dramatičnog pogoršanja općeg stanja u smislu hemodinamske nestabilnosti i respiratorne insuficijencije, kada se pacijentica M.L. u 18:35 sati sedira, intubira i postavi na kontrolisanu mehaničku ventilaciju aparata za KMV Dreger EVITA DURA 4“, naveli su iz KCUS-a.

Zikretina kćerka je na KCUS transportovana iz Kantonalne bolnice Zenica. U odgovoru za N1 iz ove institucije ističu načine i uslove pod kojima se pacijenti transportuju prema Sarajevu, naglašavajući – pacijentica je na dan transporta bila na kiseoničkoj podršci ali se pogoršavalo stanje, postojala je mogućnost potrebe respiratorne podrške i potrebe hitnog završetka poroda.

Kako u Kantonalnoj bolnici Zenica ne postoji neonatalna intenzivna njega, transport je organizovan, ne radi liječenja majke nego, da majka bude prirodni inkubator za dijete, da se porod završi u KCU Sarajevo i da porodom u KB Zenica i transportom dodatno ne ugrozimo dijete“, naveli su iz KB Zenica.

Nesavjesno liječenje, oduzeti mobilni telefon, nemogućnost pristupa medicinskoj dokumentaciji razlozi su zbog kojih se tužbi pridružuje i supruga preminulog Želimira Altarca Čička. Tvrdi da suprugov telefon još uvijek nije dobila, a greške su napravljene i u potvrdi o smrti.

Oduzeli su mu telefon, još uvijek mu nisu vratili. Sada ću pravnim putem da tražim medicinsku dokumentaciju. Svi mi imamo pravo na to, u potvrdi o smrti su napravili toliko grešaka da sam ja to morala ispravljati i vraćati im na ponovno pečatenje, da oni to isprave da bih ja mogla dalje da vršim administrativno tehničke stvari“, izjavila je Edina Gugać, supruga preminulog Čička.

Dan prije preminuo je i suprug Dalile Rokvić, koja također tvrdi da sumnja u nesavjesno liječenje. Ističe da je priču mogla i ranije ispričati, ali da je kao legalista čekala kompletan odgovor po Zahtjevu za slobodu pristupa informacijama, ali ga, tvrdi, sa Klinike za anesteziju i reanimaciju nije dobila.

Sljedeći korak je Žalba Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH, koji su se već očitovali i uputili me u slučaju nedobijanja informacije da im se obratim. U ovo sve je upućena i Britanska ambasada u BiH jer je suprug bio dvojni državljanin“, istakla je Rokvić.

Američki državljanin bio je suprug preminule Mirele Palić koja je ranije ovog mjeseca najavila kolektivnu tužbu okupivši sva ova iskustva u grupi na društvenoj mreži Facebook.

Možda ovo sve može da uzdrma pojedince, da se preplaše i da shvate da nas ima koji se ne plašimo izaći u javnosti i reći sve što se desilo, tako da se ne ponovi“, kazala je Mirela Palić, supruga preminulog.

Nakon što su porodice zatražile odgovor SIPA-e i Tužilaštva prije nego se rasformira Respiratorni centar tvrdeći da potrebno ispitati ispravnost funkcionisanja samog centra iz Tužilaštva KS za N1 ističu da u skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka, u ovoj fazi ne mogu saopćavati informacije o poduzetim radnjama u navedenom predmetu. Sa druge strane porodice, poput majke Zikrete poručuju:

Svoju kćerku ne mogu, naravno vratiti, ali neću je halaliti, ovo sve što su uradili mom djetetu“.

IZVORN1
Prethodni članakTuristima iz Saudijske Arabije tokom ljetne sezone uskoro neće trebati viza za BiH
Sljedeći članakKako poboljšati pamćenje? Ključ je u vježbi – i tijela i mozga