Portal 072info

Ispravljaju se proceduralne greške, neće biti novih svjedoka

Za polovinu sljedećeg mjeseca, 18. septembar, zakazana je statusna sjednica Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu „Zijad Turković i ostali“.

Na pretresu, koji će na toj sjednici zakazati Apelaciono vijeće, bit će otklonjeni nedostaci koji su učinjeni tokom prvostepenog postupka. Odnosno, bit će otklonjeni proceduralni propusti.

Produžen pritvor

Pravni stručnjaci pojašnjavaju – to znači da će odbrana tokom drugostepenog postupka saslušati svjedoke koje nije direktno ispitala u prvostepenom postupku te će imati priliku da uloži nove dokaze, ako ih ima.

Dakle, neće biti ponavljanja suđenja u cijelosti niti će biti uvođenja novih svjedoka, već će se, kako bi bilo ispoštovano načelo jednakosti stranaka u postupku, odbranama dozvoliti da ispitaju svjedoke koje je u prvostepenom postupku Tužilaštvo BiH direktno ispitalo, a odbrani nije data ta mogućnost. Prema našim saznanjima, u pitanju su dva do četiri svjedoka koja su ranije direktno odgovarala na pitanja tužioca, a na pitanja odbrane samo u unakrsnom ispitivanju.

Nadalje, prvostepena presuda kojom je zločinačka organizacija Zijada Turkovića osuđena na ukupno 100 godina zatvora nije ukinuta, već samo drugostepeni sud otklanja proceduralne propuste.

Bitno je napomenuti da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu iznimno drži do načela jednakosti stranaka u postupku, tako da je, prema mišljenju pravnih eksperata, bilo neophodno u ovoj fazi otkloniti nepravilnosti iz prvostepenog postupka u predmetu „Zijad Turković i drugi“.

Inače, Zijadu Turkoviću i ostalima produžen je pritvor, koji, prema sudskom rješenju, može trajati do 25. aprila 2015. godine, što znači da se cijeli ovaj postupak otklanjanja nekoliko proceduralnih grešaka ima završiti do ovog roka.

Sud BiH u predmetu “Zijad Turković i drugi” izrekao je ukupnu zatvorsku kaznu od 100 godina za pljačku 2,5 miliona KM iz Sarajevskog aerodroma, monstruozna ubistva pet osoba, šverc droge i oružja, iznudu i druga krivična djela.

Zijad Turković i Milenko Lakić osuđeni su na kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina, Saša Stjepanović na 12, a Fadil Aljović na pet godina.

Neviđena brutalnost

Neviđenu brutalnost Turković je pokazao prilikom likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Kortez. Tokom mučnog suđenja ovoj zločinačkoj organizaciji prikazane su fotografije ubijene Lusije te njene bebe, koje su pronađene u grobnici.

Istu sudbinu doživjeli su i Mario Tolić i Verner Ajdari, koji su namamljeni i kasnije mučki izrešetani u kući na Bistriku. Njihova tijela također su pronađena u grobnici posuta krečom.

Muamer Zahitović zbog iznude i pranja novca dobio je tri godine zatvora, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.

40 -godina zatvora Zijadu Turkoviću
40 – godina zatvora Milenku Lakiću
12 – godina zatvora Saši Stjepanoviću
5 – godina zatvora Fadilu Aljoviću
Karkin: Mi pripremamo i novog svjedoka

Turkovićev branilac Fahrija Karkin kazao je jučer “Avazu” da je presuda ukinuta zbog niza bitnih povreda koje tokom postupka pred Apelacionim vijećem moraju biti otklonjene.

– U prvostepenom postupku nije dozvoljeno saslušanje određenog broja svjedoka, a bit će potrebno da se pojedini svjedoci unakrsno ispitaju. Provest će se svi dokazi. Moraju se izvesti i materijalni dokazi koje smo predlagali, a nisu provedeni. Mi ćemo tražiti saslušanje svih svjedoka ispitanih u prvostepenom postupku, pa i Isljama Kalendera, Seada Dumanjića i Emira Zekovića, koji su posebna priča. Nećemo pristati na preslušavanje snimljenih izjava svjedoka sa CD-ova, već ćemo tražiti da se lično saslušaju. Neće se samo saslušavati već ispitani svjedoci, mi pripremamo i novog svjedoka, što će biti iznenađenje – kazao nam je advokat Karkin.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box