Screenshot 2 68
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 9:45
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Ispred zgrade Općine Istočna Ilidža skinuta je zastava države Bosne i Hercegovine i postavljena još jedna zastava entiteta Republika Srpska.

NER FIT

Na ovom mjestu donedavno je stajala državna zastava, entitetska te zastava Grada Istočno Sarajevo, a sada se tu nalazi gradska zastava između dvije trobojke Republike Srpske.

Ovakav nedržavnički čin sigurno da je potakla i aktuelna kriza u Bosni i Hercegovini koja je nastala nakon što su zvaničnici iz Republike Srpske odlučili da bojkotuju rad u državnim institucijama. Dogovor vlasti i opozicije o neodlučivanju u institucijama BiH je postignut zbog odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida i pokazatelj je zajedničkog rada dvoje protivnika na “zaštiti RS-a”.

Dvije zastave RS-a i zastava Grada Istočno Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Dvije zastave RS-a i zastava Grada Istočno Sarajevo (Foto: Klix.ba)

Međutim, postavljanje zastave entiteta umjesto države, može se protumačiti i kao trka načelnika ove općine Marinka Božovića (SDS) sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem (SNSD).

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naime, Ćosić je još u martu ispred zgrade Gradske uprave uklonio zastavu BiH i postavio zastavu RS-a, a s obzirom na to da je ovaj čin očigledno naišao na odobravanje u ovom gradu, isto je odlučio napraviti i jedan od načelnika općine Grada Istočnog Sarajeva.

Očigledno da je skidanje državne zastave u ovom entitetu postala uobičajena praksa za dodvoravanje narodu.

LIDER