Portal 072info

ISPRED ZGRADE VLADE FBIH: Sutra u Sarajevu skup svih plenuma Federacije BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zgrada Vlade FBiH i Centrala SDP-a/ Foto: DEPO PORTALPlenum građana i građanki Sarajeva je najavio da će sutra ispred zgrade Vlade Federacije BiH, u 14 sati, biti održan skup učesnika svih plenuma u Federaciji BiH.

Građani i građanke Federacije BiH, koji će biti okupljeni u okviru simboličkog plenuma Federacije BiH će zajednički uputiti zahtjeve Federalnoj vladi BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Građani i građanke širom FBiH su, djelujući kroz plenume u svojim gradovima, u posljednja dva mjeseca uputili lokalnim vlastima više desetina zahtjeva koji se odnose na rješavanje različitih problema. Nažalost, institucije lokalnih vlasti su se uglavnom oglušile na zahtjeve obespravljenih građana i građanki koji/e su protestirali/e u svojim zajednicama od početka februara i pokušavali/e skrenuti pažnju na hitnu potrebu za rješavanjem katastrofalne socijalne situacije – navode u saopćenju iz plenuma građana i građanki Sarajeva.

Ističu da će zbog izostanka adekvatne reakcije svoje nezadovoljstvo pokazati još jednom.

Učesnici i učesnice plenuma iz Mostara, Konjica, Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Zavidovića, Maglaja, Zenice, Fojnice, Donjeg Vakufa, Jajca i drugih gradova imat će priliku da se susretnu u Sarajevu, iznesu već usaglašene i izglasane zajedničke zahtjeve, predstave zahtjeve svakog plenuma, otvore nove rasprave i u duhu zajedništva nastave svoj rad za dobro cijeloga društva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tom prilikom će građani i građanke Vladi Federacije BiH i Parlamentu FBiH uputiti već ranije isticane zahtjeve.

Ostavka Vlade Federacije BiH, obustava krivičnog progona svih učesnika u demonstracijama u FBiH i trenutna obustava privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara,  su zahtjevi planuma.

Među zahtjevima je i hitno usklađivanje penzija s rastom prosječne plaće u Federaciji BiH, koje ne smije uzrokovati umanjivanje iznosa penzija te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uvjete za penziju te obustava zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME