Portal 072info

Ispunjeni snovi mališana u Vitezu, osnovna škola u potpunosti obnovljena (FOTO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

IMG_4178_600x400

Učenike i nastavnike Osnovne škole Vitez u Vitezu usrećila je moderno opremljena nova zgrada ove škole i dala im dodatni podstrek za nove uspjehe.

Učenici OŠ Vitez, umjesto malih, zagušljivih učionica punih vlage, sada imaju moderne prostorije s projektorima, kompjuterima i ostalom potrebnom opremom, zahvaljujući Turskoj vojnoj misiji u Bosni i Hercegovini, koja djeluje u okviru EUFOR-a, a koja je uradila obnovu te škole.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema odluci Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a u okviru strategije ”dvije škole pod jednim krovom”, od 2000. godine, nastava za bošnjačku djecu odvija se u istoj školi u koju idu i hrvatska djeca, ali u odvojenim prostorijama. Međutim, zbog povećanja broja bošnjačkih povratnika u Vitez, povećao se i broj djece u toj školi. Odvojene prostorije nisu bile dovoljne za školovanje djece i donesena je odluka da se izgradi još jedan sprat škole u Vitezu.

Tako je Turska vojna misija u BiH započela radove za obnovu OŠ Vitez u novembru prošle godine, a ceremonija svečanog otvaranja je održana danas 4.aprila. Ovu svečanost uveličali su sami učenici, bivši i sadašnji nastavnici, političke ličnosti itd.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz pomoć Turske vojne misije, u školi su izvršeni radovi postavljanja nove stolarije, ugradnje fasade, ograde, kao i grijanja i ostalih instalacionih radova, nakon čega je uslijedilo opremanje novih učionica namještajem, školskim priborom i tehničkom opremom.

Turska vojna misija u BiH, koja konstantno pomaže edukaciji, u ovaj projekat je uložila 300.000 eura. Direktor, nastavnici, učenici, roditelji, građani, nisu krili zadovoljstvo novom zgradom, koja je svojim izgledom doprinijela i poboljšanju izgleda cijelog grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je istaknuo načelnik općine Vitez Advan Akeljić, projekt je od velikog značaja za omladinu i za novi naraštaj u Vitezu. On je rekao da je škola dobila kapacitete koje lokalne i kantonalne vlasti ne bi mogle omogućiti dugo vremena.

“Svesrdno se zahvaljujem Turskoj vojnoj misiji u BiH i Republici Turskoj na realizaciji ovog projekta, koji je od ogromnog značaja za mlade generacije“, rekao je Akeljić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od direktora Osnovne škole Vitez Armin Imamović pojasnio je da je sanacija škole krenula 2010. godine, uz pomoć vlade Srednjobosanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, a zatim je 2012. godine uslijedila izgradnja drugog sprata.

“Iz federalnog budžeta vidjeli smo da nema novca za nastavak radova, pa smo potražili pomoć. Uspostavljen je kontakt sa Turskom vojnom misijom u BiH, koja je, u moru ostalih projekata, prepoznala da djeca ovdje imaju najgore uvjete. Još uvijek ne možemo da vjerujemo da je sve završeno i da sve ovako izgleda, kao da sanjamo. Postali smo jedna od modernijih i opremljenijih škola u kantonu, a vjerovatno i šire, zbog čega se zahvaljujem svima koji su nam pomogli“, izjavio je Imamović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog broja djece i skučenog prostora uprava škole bila je prisiljena od jedne učionice napraviti dvije, a izvođenje nastave bilo je moguće samo zahvaljujući upornosti nastavnog osoblja i roditelja. Sada djeca uživaju u prostranim učionicama, gdje nisu primorana sjediti po troje ili četvero u klupi, kao ranije.

Amira Serdarević je majka dvoje djece koja pohađaju OŠ Vitez, a i sama je završila ovu školu prije više decenija. Njen sin Jasmin krenuo je u prvi, a drugi sin Ajdin završava osmi razred.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Djeca prije nisu imala opremu, a vidim sada imaju i kompjutere. Kupatila su, recimo, isto bila katastrofalna. Ja, kao majka, presretna sam što mi djeca sada imaju te uvjete, a ne kao prije, idu u školu, a kao i da ne idu“, rekla je Serdarević, a njen sin Jasmin je kazao da mu se “sve najviše sviđa“ u novoj školi.

Učenici ove škole sretni su zbog nove, lijepe zgrade njihove škole.

Jedan od njih je učenik sedmog razreda Nedim Horić, koji kaže da su uvjeti ranije bili katastrofalni za učenike. Prema njegovim riječima, u učionicama je bilo zagušljivo, ružno, nisu imali prostora između klupa za prolaz…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Često smo zapinjali jedni za druge u razredu, jer nismo imali kuda proći. Ovo je naš životni san, imamo kabinete, kompjutere… Sada volim ići u školu“, kaže Nedim, dok njegova prijateljica Nejra Poparić, koja ide u peti razred, kaže da dobri uvjeti u novoj školi daju motivaciju učenicima da postižu bolje rezultate i ocjene.

[Galleries 262 not found]

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Foto: Mahir Sarajlić / 072info.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME