Ispunjeni uslovi za izvoz mlijeka u EU

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU /FVO/ iz Dablina odobrila je svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH u vezi sa ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka u EU.  Ispunjene su i posljednje dvije tačke koje nisu bile ranije  ispunjene. FVO je o tome obavijestila nadležne institucije u BiH.

BiH je 10. aprila dostavila odgovor FVO da namjerava ispuniti preostala dva uslova za izvoz mlijeka u zemlje EU. Ta dva uslova se odnose na uspostavljanje centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU, te samog kvaliteta sirovog mlijeka.

Šarović je tada izjavio Srni da je u odgovoru navedeno da će centralno odgovorno tijelo za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU biti Kancelarija za veterinarstvo BiH. Kad je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka, on je napomenuo da FVO svojom preporukom želi da BiH odvoji kvalitet od nekvaliteta. Prema njegovim riječima, to znači da svježe pomuženo mlijeko prilikom kontrole ne može u sebi da sadrži više mikroorganizama od standarda koje traži EU.

(Bhindex.info)