AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Nekadašnji šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Robert Redfild (Redfield), rekao je da vjeruje kako je koronavirus vjerojatno potekao iz laboratorija u kineskom Vuhanu, te je tako prigrlio teoriju koju su odbacili brojni epidemiolozi u svijetu i koja je doprinijela napetostima između Kine i Zapada.

Respiratorni patogeni

– Još uvijek mislim da je najvjerojatnija mogućnost da je ovaj patogen u Vuhanu bio iz laboratorija. Znate, pobjegao je – kazao je Redfild, koji je bio na čelu CDC-a u Trumpovoj administraciji i dodao:

– Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika.

Redfild misli da nije vjerojatno da bolest koja potječe od šišmiša, kako vjeruju brojni stručnjaci, tako brzo postane jedan od najzaraznijih virusa koji poznajemo u čovječanstvu i prenosi se s čovjeka na čovjeka te dodao da nije rekao da je virus namjerno pušten.

Njegovo mišljenje podudara se s drugim dužnosnicima Trampove administracije poput bivšeg državnog sekretra Majk (Mike) Pompea koji je nedavno rekao da postoji značajna količina dokaza da je virus potekao iz laboratorija, ali nije naveo nikakve dokaze.

Šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) koji je služio u Trampovoj administraciji, a sad i u Bajdenovoj, rekao je da se većina javnozdravstvenih dužnosnika ne slaže s teorijom kineskog laboratorija kada su ga na brifingu u Bijeloj kući tražili da komentira Redfieldove izjave.
Virus cirkulirao mjesec

– Većina vjeruje da je virus cirkulirao mjesec dana ili više prije nego što je otkriven u Kini i da se za to vrijeme mogao prilagoditi učinkovitijem prijenosu s čovjeka na čovjeka – kazao je Fauči.

Uskoro se očekuje izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o istrazi porijekla koronavirusa. Šef tima stručnjaka WHO-a rekao je u februaru da šišmiši ostaju vjerojatan izvor virusa i odbacio teoriju da je virus procurio iz laboratorija.