Istaknutni političar podnio krivičnu prijavu protiv igrača Bayerna zbog podrške Palestini

Političar Zelene stranke Volker Beck (62) podnio je krivičnu prijavu minhenskoj policiji i javnom tužilaštvu protiv nogometaša Bayerna Noussaira Mazraouija (25) zbog “podržavanja zločina”.

Razlog su Mazraouijeve objave na društvenim mrežama kada je podržao Palestinu, osudivši zločine Izraelaca i pozvavši u pomoć Palestincima.

“A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene!”, napisao je Marokanac čime je citirao jedan od ajeta iz Kur’ana (Sura Ibrahim – Ibrahim 42).

Nakon tog čina Mazraoui je bio primoran da se pravda, jer je u Njemačkoj javnost većinski na strani Izraela, ali nije se i izvinio. Čak se i Bayern oglasio saopštenjem na zvaničnoj stranici gdje su istakli da su jasno na strani jevrejske zajednice u Minhenu i Izraela.

“Izjava ‘pomozite našoj potlačenoj braći u Palestini da ostvare pobjedu’ nakon masakra na 7. oktobar se može shvatiti samo kao odobravanje Hamasovih akcija. Podržavanje zločina protiv čovječnosti je kažnjivo djelo. Čak i nakon Mazraouijevih verbalnih izgovora, ne može se preći preko toga. Bayern nije postupio ispravno i trebao ga je kazniti jer se nije izvinio, a nadam se da će pravosuđe upoznati čelnike kluba s dimenzijama procesa”, rekao je Beck za Bild.

Mazraoui će uprkos svemu ostati ekipi Bayerna, a nakon povrede koju je zadobio tokom utakmice s marokanskom reprezentacijom, prošle sedmice se vratio u ekipu.

klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE