Ističe rok za zamjenu oružanih listova

Podijelite vijest

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona podsjećaju građane koji nisu izvršili zamjenu oružnih listova izdatih prije donošenja Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije na kantonalnom nivou, odnosno čiji su oružni listovi izdati prije aprila 2010. godine, da rok za zamjenu ističe 30. juna 2014. godine.

Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, više od 2500 građana na području Zeničko-dobojskog kantona nije izvršilo zamjenu oružnih listova. Razlog je uglavnom to što je ova zakonska odredba za građane bila novost u odnosu na zakone koji su se ranije primjenjivali, a jednim djelom to nisu učinili iz objektivnih razloga, neinformisanosti ili nedostatka finansijskih sredstava.

Uvažavajući sve navedeno, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je, na inicijativu Vlade, usvojila Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kojim je rok za zamjenu oružnih listova produžen do 30. juna ove godine.

S tim u vezi Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća sve građane Zeničko-dobojskog kantona, koji posjeduju vatreno oružje za koje imaju odobrenje, da su dužni u Zakonom propisanom roku zamijeniti oružne listove kako im oružje ne bi bilo oduzeto.