Istina ili zavjera: Bivši čelnik MI-6 tvrdi da je koronavirus potekao iz laboratorije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bivši čelnik britanske obavještajne agencije MI6 rekao je da vjeruje da je pandemija koronavirusa možda “nesretnim slučajem izazvana” nakon što je virus pobjegao iz kineske laboratorije.

Sir Richard Dearlove citirao je “važnu” novu studiju britanskih i norveških istraživača za koju misli da bi mogli “promijeniti način na koji se razgovara o ovom pitanju.”

Istraživači tvrde da su otkrili dokaze koji upućuju na to da su ključni elementi “ubačeni” u genetsku sekvencu virusa i da on nije prirodno evoluirao, što je tvrdnja koja je osporena u skoro svakom istraživanju.

Istraživanje je odbijeno od različitih časopisa i nekoliko je puta prepravljena kako bi se uklonile optužujuće tvrdnje o Kini prije nego što je objavljena u Quarterly Review of Biophysics Discovery, prema pisanju The Telegrapha.

Prvobitni koautor John Fredrik Moxnes, glavni naučni savjetnik norveške vojske, navodno je zatražio da njegovo ime bude uklonjeno.

U Velikoj Britaniji, ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da vlada nije vidjela “nikakve dokaze” koji bi sugerisali da virus potiče iz laboratorije.