Istina o “Second hand” prodavnicama koja se skriva: Odjeća često skinuta sa mrtvih ljudi…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Među polovnom garderobom koja se prodaje u tzv. “Second hand” prodavnicama i na ulicama i pijacama mnogo je odjeće koja je skinuta s pokojnika, a odjevni predmeti su puni bakterija, piše Kurir.

Među polovnom i novom garderobom u radnjama ima mnogo one koja je sumnjivog kvaliteta i porijekla, ali i odjevnih komada koji u sebi sadrže opasne materije.

Naime, kriza je primorala građane da garderobu sve češće kupuju u radnjama polovne robe, gdje se od glave do pete mogu obući i za malo nova, ali kupci često i ne slute odakle je ta roba stigla.

– Između ostalog, polovna garderoba u dolazi i kao humanitarna pomoć, ali ne završava tamo gdje treba već odlazi u radnje. Iako se nikome ne preporučuje, sve više građana je kupuje.

Sumnjivog kvaliteta ima i među novom odjećom u radnjama i velikim tržnim centrima.

– Uglavnom je riječ o robi koja se proizvodi u Turskoj, Kini i drugim dalekoistočnim zemljama. Kvalitet te robe potpuno je nepouzdan. Ona se u tim zemljama često boji bojama koje u sebi imaju kancerogena svojstva. Posebno se ne preporučuje nošenje komada koji su u direktnom kontaktu s kožom, kao što je rublje. Nažalost, to se ovdje rijetko ispituje, pa je potrebno da se pooštri kontrola.

bh-index.com