Portal 072info

Istišćete bubuljice? Jeste li uopšte svjesni šta to čini vašoj koži?!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ugledali ste prištić na licu i ne možete odoljeti da ga ne stisnete? Niste jedini. Hiljade ljudi to redovito rade i tako se u nekoliko trenutaka riješe nepravilnosti na koži koja nastaje kao upalni proces. No iako kratkoročno može donijeti olakšanje, dugoročno je stiskanje prištića štetno za kožu. Saznajte zašto biste ovaj estetski i zdravstveni problem trebali rješavati manje invanzivnim metodama

Prištići, koje zovemo još i akne i bubuljice, pojavljuju se u nekoliko oblika i veličina: miteseri, prištići s bijelim vrhom, mekane crvene kvržice i veće crvene kvrge. Kakvu god bubuljicu imali, možete doći u iskušenje da je stisnete, ali za dobrobit vaše kože trebali biste se oduprijeti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dugoročno, istiskivanjem prištić ne nestaje, već se problem može pogoršati i na vašoj koži ostaviti ožiljke te je inficirati.

Najjednostavnije objašnjeno akne se formiraju kad sebum, prirodan loj kože, nije u mogućnosti prodrijeti na površinu kože te ostaje zarobljen ispod površine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čime rezultira ‘kućna invazija’ na kožu?

U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa odumiranja stanica u površinskim podslojevima kože. To dovodi do prekomjernog ljuštenja kože čiji mikrokomadići mogu dospjeti u kanal pore lojne žlijezde i tako fizički omesti normalno oslobađanje loja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranoga kanala, stvarajući povoljne uvjete za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži, ali se pod ovim uvjetima nekontrolirano razmnožava. Stiskanjem prištića, toliko jako istisnete loj van da vam on podere kože.

Uz to tako bakterije s površine kože prenosite u unutrašnjost bubuljice što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve ‘invazije’ na kožu nerijetko su trajne mrlje i rupice.

Zbog toga u ratu protiv prištića neka vaš najjači saveznik bude dermatolog. Jedna od metoda kojom se dermatolozi bore protiv akni je tzv. ekstrakcija kad pomoću instrumenta otčepljuju začepljene pore.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Metoda je vrlo blaga za kožu, a vrši se isključivo sterilnim priborom i s rukavicama, a područje kože koje se liječi prije postupka čisti se alkoholom.

Prva pomoć za tek izbile prištiće

‘Ukoliko se na licu pojavi prištić sa žutim ‘gnojnim’ vrhom možemo ga natopiti antiseptikom i nikako ga ne smijemo pritiskivati sa željom da ga istisnemo, već tako da rastegnemo kožu oko prištića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na taj će način ‘gnojni sadržaj sam izići kojeg nakon zahvata možemo obrisati gazom natopljenom antibiotikom za lokalnu primjenu. Istiskivanje mitesera (komedona) i upalnih akni morate prepustiti stručnjaku’ savjetuje dermatovenerologinja Jadranka Sokol.

 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME