Portal 072info

Istopite masne naslage i utegnite tijelo – kod kuće

Obično u proljeće naglo raste interes za zdravu prehranu, vježbanje i dotjerivanje linije kako bi se na plaže zakoračilo u najboljem izdanju. Dok su nekad uglavnom žene bile te koje su se posvetile tesanju figure u proljeće, danas im se ravnopravno pridružuju i muškarci pa ćete teško pronaći koje slobodno mjesto u teretanama. No Sunčana Selektović, trenerica fitnesa i instruktorica aerobika, pronašla je svoju nišu – žene koje nemaju vremena odlaziti u teretanu, posebno mlade majke. I one jedva čekaju da dotjeraju svoju liniju, no idealno im je vježbati u svom domu.

‘Smatram da su mame zapostavljena kategorija i da zbog obiteljskih i poslovnih obaveza ne mogu više sati tjedno odvojiti za odlazak na fitnes. Ako i uspiju odvojiti vrijeme za vježbanje, često su prepuštene same sebi i bez kontinuirane brige o njihovom napretku te se u takvom okruženju žena koja je jedva našla vremena da pobjegne od kuće ne osjeća ugodno i ne veseli je posjet teretani. Zato brzo odustaje’, objasnila je Selektović, a i sama je prošla kroz istu životnu fazu.

Princip ‘ključ u ruke’

Budući da se program sastoji od vježbanja u vlastitom domu, svaka polaznica dobiva video s treninzima, plan, podršku i razmjenu iskustva i savjeta s drugim polaznicama putem zatvorene grupe na Facebooku. Sigurno je jedna od najvećih prednosti to što vježbaju u svom domu i u vrijeme koje im odgovara, a za treninge moraju odvojiti svega pola sata svog vremena.

Napredak se kontinuirano prati i uz podršku nutricionistice Jelene Pugelnik, a sve je to sjedinjeno u najnovijem programu Bikini TBG, posvećenom učvršćivanju najkritičnijih područja većine žena, a to su trbuh, bedra te guza. Otuda i skraćenica TBG u imenu programa. Bikini TBG traje osam tjedana i nudi osam tjedana videotreninga te dva dvotjedna plana prehrane s 1300, 1500 i 1800 kalorija dnevno.

Što točno nosi polusatni trening

Treninzi se baziraju na vježbama koje angažiraju velike mišićne grupe kao što su noge, leđa i prsa kako bi organizam sagorijevao što više masnih naslaga plus ciljane vježbe za učvršćivanje stražnjice, bedara i trbuha. Program je prilagođen početnicama, ali i naprednim vježbačicama koje mogu raditi s naprednijim vježbama za one koje žele više.

U svakom programu, kojem je svrha topljenje masnih naslaga, vježba se pet puta tjedno po pola sata. Dva dana (najčešće vikend) rezervirani su za odmor jer se tijelo mora odmoriti kako bi učinkovito sagorijevalo kalorije i gradilo mišiće. Iako vježbanje pet puta tjedno daje maksimalne rezultate, u slučaju nedostatka vremena ipak je potrebno odraditi minimalno tri treninga. Važno je održati kontinuitet i uživati u cijelom procesu jer ako nametnuti plan bude pretežak, lakše se odustaje.

‘Krenula sam s time još prošle godine u proljeće i odaziv žena bio je fenomenalan. Žene su prepoznale i prihvatile ovakav način vježbanja. Sve je unaprijed isplanirano za njih, a ono što one trebaju jest vježbati i hraniti se po planu, sve ostalo je naša briga’, objasnila je Selektović, trenerica koja se može pohvaliti i priručnikom ‘15 minuta do vitkog tijela’.

Ženama poručuje da se ne predaju ako se ne osjećaju dobro i ako nisu zadovoljne svojim izgledom: ‘Svaki problem ima svoje rješenje pa tako i njihov. Neka mi se obrate s povjerenjem i pokušat ću im pomoći da krenu prema zdravijem i aktivnijem životu. I htjela bih im poručiti da je ponekad važno sebe staviti na prvo mjesto i ‘ukrasti’ vremena za sebe i svoje potrebe. Jer ako su mame sretne i zadovoljne i cijela obitelj je zdrava i sretna.’

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box