Istraga protiv braće bh. porijekla, dokazi pronađeni u telefonima: Među njima i snimci ubistava koje je počinio ISIL

Istraga protiv braće bh. porijekla, dokazi pronađeni u telefonima: Među njima i snimci ubistava koje je počinio ISIL

Dokazi protiv osumnjičenih za planiranje napada na gej paradu u Beču, među kojima su i braća porijeklom iz Bosne i Hercegovine, samo su potvrdili ranije sumnje austrijske policije, a to je da su svi osumnjičeni bili privrženi ideologiji Islamske države.

Naime, vještačnjem telefona osumnjičenih policija je došla do novih dokaza, koji su ujedno potvrdili njihove sumnje.

Podsjetimo, kao glavni planeri napada označena su braća, austrijski državljani porijeklom iz BiH, sa boravištem u St. Peltenu, a sa njima je uhapšen i 14-godišnji austrijski državljanin čečenskog porijekla, koji živi u Beču.

Novi dokazi ukazuju da su svi osumnjičeni razmjenjivali kontroverzan sadržaj putem svojih kanala, a najmlađi osumnjičeni, Čečen čak je imao i svoj “Terrorkanal” na Telegamu.

Ipak, kako mediji navode, to još uvijek ne znači da su trojica osumnjičenih imali konkretne planove za napad na Paradu ponosa u Beču, iako su i austrijska obavještajna služba (DSN) kao i policija dobili dojavu od stranih službi o njihovim namjerama.

Kada je, konkretno, riječ o braći porijeklom iz BiH, onda su kod njih pronađeni snimci ubistava koje je počinila Islamska država. Štaviše, 20-godišnji brat je septembra prošle godine napustio posao i planirao da ide u Siriju, Avganistan ili Irak, a postoje dokazi da je pretraživao letove do Alepa, Damska i Kandahara.

Svom poznaniku je decembra, 2021. godinen napisao:“Nekada razmišljam da odem u rat, posebno ako dođe do neke eskalacije u Bosni, a sigurno hoće. Želio bih da odem i poginem kao mučenik”, napisao je on.

I njegov mlađi brat je imao dosta slika koje potiču od islamskih grupa povezanih sa terorizmom, što ukazuje da sličan stav. Bio je uvjeren da ga niko nije prozreo, a jednom prilikom je čak i napisao: “Evo, na ovom putu sam već tri godine i niko ništa o tome ne zna”, napisao je aludirajući na činjenicu da je simpatizer IS.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica