ISTRAŽILI SMO | Ko će biti nosioci lista za Skupštinu ZDK?

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora 2022. godine, a završeno je prikupljanje potpisa i predavanje kandidatura političkih stranaka koje će na predstojećim izborima i sudjelovati.

Iako još uvijek nezvanično, iz pouzdanih izvora saznajemo da određena rangiranja i pozicioniranja unutar pojedinih političkih opcija na svim nivoima vlasti već postoje. U nastavku teksta donosimo prognoze za nosioce listi za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Na održanom sastanku Kantonalnog izvršnog odbora SDA ZDK određeno je koja će imena ići na liste za sve nivoe vlasti od Državnog i Federalnog parlamenta do Skupštine ZDK. Za nosioca liste za Skupštinu ZDK predložen je Mirsad Hadžić iz Tešnja, aktuelni ministar poljoprivrede u Vladi ZDK, dok je na poziciju broj dva predložena Selvedina Sarajlić-Spahić.

Podsjetimo, SDA je 2018. godine osvojila 11 mandata u Skupštini ZDK i ukupno 45.000 glasova.

Javnim istupima SDP-a u prethodnom periodu dalo se zaključiti da je cilj ovogodišnjih izbora formirati liste od sigurnih i ranije potvrđenih kandidata. Jedan takav kandidat jeste i Jasminko Kapić, zastupnik u Skupštini ZDK i predsjednik OO SDP Maglaj, za čije mjesto nosioca kantonalne liste su izgledi veoma veliki. Ovo je, također, kandidat sa ubjedljivo najvećim brojem glasova na prošlim izborima kada je ova stranka osvojila preko 26.000 glasova i šest mandata. Na krilima Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH, očekuje se kako će i SDP ove izbore ostvariti dobar rezultat, baš kako je to i posljednjih. Osim Kapića, u ovoj političkoj utakmici je i Mirsad Mahmutagić, aktuelni načelnik Maglaja.

Iz stranke Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad (BHI – KF), čiji je osnivač i predsjednik gradonačelnik Zenice, dolazi informacija da će se na mjestu nosioca liste za Skupštinu ZDK naći upravo on. Uzimajući u obzir rezultat kakav su postigli na Lokalnim izborima, ali i podršku kakvu uživa zenički gradonačelnik (osvojio 33.000 glasova na posljednjim izborima, op.a.), očekuje se kako će i BHI – KF napraviti odličan rezultat. Osim Kasumovića na listi bi se mogli naći i Sanja Renić, Elmin Šabanović, Denan Pašalić, Vinko Marić…

Behija Kulović, vijećnica Naše stranke u OV Kakanj, mogla bi biti nosilac liste ove stranke za kantonalni nivo. Pored funkcije u Općinskom vijeću, Kulović obavlja i funkciju potpredsjednice Općinskog odbora Naše stranke u Kaknju.

Platforma za progres se u posljednje dvije godine također nametnula kao stranka na koju se treba ozbiljno računati te očekivati respektabilan rezultat za jednu mladu stranku, a perjanica Platforme za progres u ZDK bi trebao biti mladi Tarik Halilović, gradski vijećnik i oštri opozicionar iz Visokog koji je ogromna prijetnja SDA sistemu u ovom gradu.

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine očekuje pojačan je Adnanom Jupićem, aktuelnim ministrom zdravstva ZDK, a pored njega na listi za Skupštinu ZDK trebao bi se naći i politički preletač Omer Škaljo, kao i Ismet Sarajlić, aktuelni zastupnik u Skupštini ZDK.