Istražili smo: S koliko zlata raspolaže BiH, a koliko imaju komšije i susjedi

pexels pixabay 47047

Bosna i Hercegovina raspolaže sa oko tri tone zlata koje su u nadležnosti Centralne banke BiH.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je ekonomista Igor Gavran.

Prema riječima Gavrana, postoje tri ključne kategorije zlata: monetarno, zlato u trgovačkom obliku (vlasništvo pojedinca) i zlato u vidu rude.

“Monetarno zlato je najtradicionalniji oblik rezervi kojim centralne banke garantuju za vrijednost nacionalne valute, zajedno sa ostalim deviznim rezervama”, rekao je Gavran.

Igor Gavran smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala povećati obim zlatnih rezervi.

“Mislim da bi bila dobra ideja da BiH poveća obim zlatnih rezervi jer se ne radi o trgovačkoj robi, a vrijednost zlata će dugoročno rasti”, istakao je Igor Gavran.

Igor Gavran - undefined
Foto: Arhiv: Igor Gavran

U odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku, naša zemlja dobro stoji kada su u pitanju zalihe.

“Crna gora ima mnogo manje zlata od nas, ali njihovo je zlato stavljeno kao zalog za kredit. 

S druge strane, Hrvatska je odlučila da rasproda svoje zalihe kada je cijena bila daleko niža nego danas i tako je izgubila stotine miliona eura razlike, koliko bi mu vrijednost porasla”, izjavio je ekonomista Gavran.

“Srbija u odnosu na BiH ima mnogo više zlata, a samo u posljednje dvije godine rezerve Srbije uvećane su za 12 tona zlata”, dodao je Gavran

Prema zvaničnim podacima, Srbija ima ukupno 36 tona zlata, Sjeverna Makedonija je druga sa 6,8 tona zlatnih rezervi, zatim slijede Slovenija sa 3,17, BiH sa 2,98 tona, pa Crna Gora sa 1,09 tona, dok je Hrvatska ostala bez svojih zlatnih rezervi.