Portal 072info

Istraživači: Distanca od dva metra nije dovoljna, doseg kapljica je mnogo veći

Screenshot 3 947
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pojedini istraživači tvrde da pravilo koje nalaže dva metra fizičke distance više nije relevantno zbog toga što postoje dokazi koji ukazuju na to da kapljice u kojima je koronavirus mogu dosegnuti udaljenost od osam metara. To se najčešće dešava prilikom kihanja ili vikanja.

U studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom časopisu (British Medical Journal) je ukazano da je postojeće pravilo fizičke distance “previše jednostavno” jer izrazito male kapljice koje sadrže koronavirus mogu dosegnuti veću udaljenost od one koju vlasti navode, prenosi Sky News.

Zato su autori studije zaključili da na mjestima koja su visoko rizična, poput noćnih klubova ili barova, treba uvesti pravilo fizičke distance od osam metara. Smatraju da to pravilo ne treba primjenjivati na mjestima gdje je manji rizik.

“Time bi se postigla veća zaštita na rizičnim mjestima i veća sloboda na mjestima manjeg rizika. To bi za posljedicu imalo da se omogući normalniji društveni i ekonomski život”, istaknuto je.

Istraživači su podsjetili da prilikom izdisaja, pjevanja ili kihanja postoji mogućnost da iz organizma izađu kapljice koje sadrže virus i da pri tome padnu na tačku udaljenu sedam do osam metara. Koliki će biti doseg kapljica koje sadrže virus zavisi i od toga da li je osoba na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, koja je razina ventilacije i da li neko nosi masku, konstatirali su istraživači.

Tako da fizička distanca nije sama po sebi učinkovita mjera protiv koronavirusa, ali je učinkovita u kombinaciji sa higijenom i nošenjem zaštitne maske, naglašeno je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 29
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Večernji presjek sa KCUS-a: Povećava se broj inficiranih u dva kantona

072info.com

Krizni štab FBiH donio nove mjere, stiže važna izmjena

072info.com

U BiH registrirano 280 novozaraženih i pet preminulih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)