Istraživači otkrili koliko nam misli dnevno prođe kroz glavu

Screenshot 15 21
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Istraživači su dizajnirali novu metodu koja precizira početak i kraj misli, a koja im je omogućila im da izračunaju koliko nam prosječno misli dnevno prođe kroz glavu.

To su učinili izoliranjem specifičnih trenutaka kada je pojedinac usredotočen na jednu ideju, koja je opisana kao ‘misaoni crv’.

“Ono što mi nazivamo misaonim crvima su susjedne tačke u pojednostavljenom predstavljanju obrazaca aktivnosti u mozgu. Mozak svakog trenutka zauzima drugačiju tačku u tom prostoru”, istaknuo je Jordan Poppenk, istraživač zaposlen na kanadskoj katedri za istraživanje kognitivne neuroznanosti.

“Kad osoba pređe na novu misao, ona stvara novog misaonog crva koji možemo otkriti ovim metodama”, objasnio je te dodao: “Također smo primijetili da se misaoni crvi pojave baš kao što se pojavljuju novi događaji kada ljudi gledaju filmove.”

Poppenk i njegov tim procjenjuju da prosječnoj osobi dnevno kroz glavu prođe oko 6200 misli, što su izračunali dok su sudionici njihovog istraživanja gledali filmove. Tokom svakog filma, 184 sudionika su pogledala tri ili četiri isječka isprepletena s razdobljima odmora od 20 sekundi. Dok su oni gledali te isječke, tim istraživača je obavio funkcionalno snimanje magnetskom rezonancom, a broj zabilježenih misli je mnoge iznenadio.

GODISNJICA
MARKETING