Istraživanja Maglajke o pticama koristit će i nizozemska vlada

Podijelite vijest

Maglajka Maja Bradarić (28) već dvije godine na Institutu za biodiverzitet i dinamiku ekosistema pri Univerzitetu u Amsterdamu proučava migracije ptica. Rezultate njenih istraživanja vlada Nizozemske će koristiti da gasi vjetroparkove u vrijeme velikih migracija sa Sjevernog mora, jer ih vjetrenjače ubijaju.

Novi vjetroparkovi

Kako nam priča Bradarić, pandemija i nije puno utjecala na pripremu doktorata, a iz kuće ima pristup svim podacima. Ono što Maju u ovom trenutku najviše zaokuplja je ekologija pokreta.

– Ptice imaju fascinantne pokrete i na svojim dugim putovanjima ispoljavaju različite tipove ponašanja u skladu s okolišem. Naša ideja je zaštititi ih tokom migracija preko Sjevernog mora, jer je u narednim godinama planirana izgradnja i desetak novih vjetroparkova. Ipak, vlada ove zemlje donijela je zakon da se svi novi vjetroparkovi moraju gasiti u vrijeme migracije da bi se ptice zaštitile – priča nam Maja.

Bradarić: Magistrirala u Švedskoj - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baBradarić: Magistrirala u Švedskoj

erakcije ptica s okolišem i vremenom, koriste i različite radare za praćenje ptica preko Sjevernog mora da bi predvidjeli migracije.

Ostvaren san

Bradarić je magistrirala u Švedskoj, na Linčeping univerzitetu, a s devetero studenata iz zemalja zapadnog Balkana bila je stipendista švedskog instituta.

Kaže da je maštala da postane naučnica i da joj se ostvario san.

– Interesantno je, dinamično, nijedan dan nije isti i to je ono šte me privlači istraživačkim vodama – kaže Maja, koja je diplomirala je na PMF-u u Sarajevu.

U saradnji sa stručnjacima iz Sidneja, izučavala je i vrstu australskog guštera te napravila matematički model koji je analizirao njihove pokrete u skladu s promjenom temperature.

Grad izgleda tužno

U vrijeme pandemije priča da Amsterdam izgleda tužno, posebno centralni dio grada, koji je uvijek vrvio turistima.

– Što se tiče pandemije, ovdje su mjere vrlo opuštene. Zatvoreni su javni objekti, restorani, kafići, univerziteti, škole, ali se može izlaziti sve dok se poštuju preporuke. Zabranjeno je okupljanje više od tri osobe – rekla nam je Bradarić.

Avaz


Podijelite vijest