Portal 072info

Istraživanja pokazala: Tajna sretnog braka je dobra svađa!

Kada ste se posljednji put, baš, za ozbiljno, posvađali s partnerom? Pošto se svađa završila, jeste li razmišljali o tome šta je trebalo da kažete? Ili možda o stvarima koje nije trebalo?

 

Nemojte očajavati, ova stvar je, naime, vrlo popravljiva, a saznanje o tome kako da pristupite sljedećem nesporazumu može značiti da ćete se vi i vaš partner i produktivnije posvađati.

Produktivne su svađe, naime, jedna od stvari po kojoj se uspješni parovi razlikuju od onih čije veze završe prekidom, prenosi Independent.

Istraživanje je sprovelo nekoliko psihologa sa Univerziteta u Washingtonu. Ovaj “eksperiment” je trajao 14 godina, a anketirano je 79 parova.

Među parovima obuhvaćenima studijom, 21 par se tokom trajanja istraživanja razveo.

Među parovima koji su se razišli, velikoj većini je trebalo puno duže da prodiskutuju nedavnu svađu. Često je to čekanje znalo da traje satima, pa i danima. Parovi koji su ostali zajedno svoje su svađe raspravili odmah pošto su se dogodile.

Gottman sugeriše svim parovima da odmah prodiskutuju o tome šta se neposredno dogodilo. Predugo čekanje može dovesti samo do produbljenja jaza između partnera.

– Ovakav pristup zahtijeva da oba partnera preuzmu dio odgovornosti za svađu kako bi se zajednički situacija mogla riješiti – smatra Gottman.

pet-znakova-koji-otkrivaju-da-partneru-nije-stalo-do-vas_1432457486Još jedno obilježje parova koji su se na kraju razveli je često i preuranjeno prekidanje ozbiljne diskusije o svađi neosjetljivim i neumjesnim komentarima.

Parovi koji su ostali zajedno pristupali su jedno drugom otvorenog uma i preuzimajući odgovornost za svoje postupke i slušali su šta njihov partner ima da kaže.

– Ako kažete nekome, na primjer, da ne razmišlja logički ili da je skrenuo s teme, to jednostavno ne funkcioniše. Ljudi se naljute – rekao je Gottman.

Umjesto toga treba trenutni osjećaj partnera istražiti do kraja i poslušati ga dok nije gotov.

Stoga sljedeći put kada budete osjetili da vaša svađa s partnerom izmiče kontroli, probajte jednu od ovih taktika.

Podijelite članak