Portal 072info

Istraživanja u okolici Vareša: Australci uložili više od 10 miliona maraka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Džinovske bušilice kompanije „Eastern Mining“ nastavljaju agresivno geološko istraživanje na lokalitetima Veovače i Rupica kod Vareša, kazao je za naš list Miloš Bošnjaković, član Uprave i suvlasnik australske kompanije „Adriatic Metals“.  

Ohrabreni posljednjim rezultatima kada je na ovim lokalitetima na dubini od 72 metra na tonu iskopanog materijala pronađeno 18,3 posto cinka, 10,7 posto olova, 2,5 grama zlata, 211 grama srebra, 2,5 posto bakra i 25 posto barita, menadžment kompanije nastavlja ulagati u istraživanja. Zaposleno je dvadesetak mladića iz Vareša.  

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Unajmljena je i zgrada na ulazu u Vareš, u kojoj će biti informativni centar, a u svrhu transparentnosti, odnosno saradnje kompanije i lokalne zajednice.

– Investiramo u istraživanje jer imamo koncesiono pravo. Ali, mineral nikad nije naš, on je uvijek državni i mi imamo pravo da ga eksploatiramo narednih godina. Sve to moramo platiti državi. Imamo obavezu da po svakoj iskopanoj toni platimo državi, a država ima interes da nam pomogne da napravimo isplativo postrojenje i otvorimo rudnik – objašnjava Bošnjaković.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Kompanija „Adriatic Metals“ već je uložila više od deset miliona maraka.  

– Sve činimo da pokažemo ekonomsku opravdanost za sljedeću fazu investicije, a to je ponovno otvaranje rudnika olova, barita i cinka na području Vareša – kaže Bošnjaković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

AVAZ.BA

Podijelite članak
  • 11
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6