Istraživanja: Žene nisu dovoljno zastupljene na uticajnim pozicijama u bh. društvu

Istraživanja: Žene nisu dovoljno zastupljene na uticajnim pozicijama u bh. društvu

Žene nisu dovoljno zastupljene na uticajnim pozicijama u bosanskohercegovačkom društvu iako čine polovinu glasačkog tijela.

To je jedan od zaključaka Polazne studije o barijerama političkom učešću žena u BiH, provedene u projektu „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“. Taj projekat finansira Švedska a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i UN Women BiH u partnerstvu s Centralnom izbornom komisijom BiH, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, gender centrima entitetskih vlada i Parlamentarnom skupštinom BiH.

Rezultati analize su realizatori projekta predstavili danas relevantnim učesnicima u zgradi UN-a u Sarajevu, s naglaskom da je u njegovom fokusu jačanje ženskog liderstva u BiH i podsticanje veće i kvalitetnije zastupljenosti žena u procesu donošenja odluka, odnosno političkog učešća žena.

Cilj jeste doprinijeti osiguranju jednakih šansi kandidatkinjama na predstojećim lokalnim izborima u zemlji 2020. godine i promovisati jednako učešće žena u procesu odlučivanja.

Koautorica studije Lejla Ramić Mesihović je novinarima kazala da Bosna i Hercegovina ne ispunjava ni blizu kriterij od 40 posto učešća žena u izabranim tijelima.

– Ispunjava tek pola te kvote, što je ogroman prostor za potrebno unapređenje stanja. Zakonodavstvo zemlje nije prepreka, naprotiv, niti su to izborne platforme političkih subjekata, već je problem što se pravila i zacrtane norme ne poštuju. U tom smislu nema bitne razlike u ponašanju stranaka ljevice, desnice ili centra u zemlji u kojoj se politika i dalje shvata kao dominantno muški posao – zaključuje Ramić Mesihović.

Naš je problem, rekla je ona, što postepeno zaboravljamo da nismo pretpotopsko društvo i umjesto da se stanje unapređuje i nadograđuje, ono nazaduje.

Predstavnik organizacije UN Women David Saunders ističe da su žene na globalnom nivou nedovoljno zastupljene kao glasači i lideri. Stoga su, po njegovom mišljenju, rezultati sličnih studija važni zbog idetifikacije prepreka za unapređenje stanja, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini pred naredne izbore.

Na novinarsko pitanje kako prevazići identifikovane prepreke, Saunders odgovara da je potrebna uključenost svih aktera društva, odnosno socijalni, ekonomski i politički angažman.

Ambasadorica Švedska u BiH Johanna Stromquist naglasila je da njena zemlja zdušno podržava projekt „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“.

– Žene čine polovinu populacije pa nema razloga da u tom omjeru ne budu i sudionice u političkom životu – smatra ona i napominje da je Švedska prije pet godina pokrenula feminističku vanjsku politiku s ciljem daljnjeg osiguravanja prava za žene u svim društvenim sferama.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica