Portal 072info

Istraživanje: 50 posto mladih osjeća “ovisnost” o mobilnim uređajima

Neprofitna organizacija “Common Sense Media” objavila je novo istraživanje o korištenju mobilnih uređaja kod mladih osoba i sukoba u porodici, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Istraživanje provedeno među 1.200 tinejdžera i njihovih roditelja, pokazalo je da 50 posto mladih osjeća “ovisnost” o mobilnim uređajima. Pored toga, istraživanje je zaključilo kako obavijesti sa društvenih mreža Facebook i Twitter pružaju mladima osjećaj zadovoljstva na način da sliče efektima koje daje kockanje i drogiranje. 

U skladu s tim, 80 posto tinejdžera reklo je da svakog sata provjerava svoj telefon dok je 72 posto njih reklo da imaju potrebu odmah reagovati na obavijest sa društvene mreže. Samo 40 posto tinejdžera reklo je da “pokušava” da se odupre upotrebi stalnog korištenja mobitela.

Istraživanje je, posebno apelujući na roditelje tinejdžera, podsjetilo kako se širom Sjedinjenih Američkih Država formiraju klinike za liječenje ovisnosti o mobilnim uređajima i internetu.

Kako se navodi, upotreba mobilnih uređaja kod mladih često uzrokuje sukobe u porodici, a može dovesti i do dugoročnih problema. Oko 70 posto roditelja potvrdilo je da njihovu djecu telefoni i tableti “ometaju” tokom vremena koje provode sa porodicom.

Oko 56 posto roditelja, a oko 52 posto tinejdžera, potvrdilo je da roditelji, tokom vožnje djece u automobilu, provjeravaju svoj mobilni uređaj što je “Common Sense Media” nazvala “alarmantnim podatkom”.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box