Portal 072info

ISTRAŽIVANJE N1: 12.928 medicinskih i zdravstvenih radnika na birou u BiH

thumbnail n1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zdravstvene ustanove u BiH za vrijeme koronavirusa svakodnevno ističu da im nedostaje veliki broj medicinskih i zdravstvenih radnika. Mnogo osoblja zaraženo je koronavirusom u zdravstvu, a sve veći broj pacijenata zahtijeva i više zaposlenih. Istraživanje N1 televizije pokazalo je da se trenutno na birou nalazi skoro 13 hiljada onih koji bi mogli pomoći u borbi protiv Covida 19. Šest puta manje je zaposlenih od početka pandemije do danas u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Posavski Kanton trenutno na evidenciji nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika ima 110 osoba. Od početka pandemije koronavirusa u BiH u istom sektoru zaposleno je 17 osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U Zeničko-dobojskom kantonu nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih zanimanja sa srednjom stručnom spremom je više od 1.300, a sa visokom stručnom spremom 226. Za sedam mjeseci pandemije zaposleno je 410 osoba u ZDK.

Najmnogoljudniji Kanton u Federaciji BiH -Tuzlanski, broji čak 2.400 nezaposlenih u medicinsko – zdravstvenom sektoru. Onih koji su bez posla sa Visokom stručnom spremom je 245. Od marta do septembra u Tuzlanskom Kantonu zaposleno je 156 osoba iz ove oblasti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosansko Podrinjski Kanton ima 86 osoba na evidenciji nezaposlenih u zdravstvu, dok je od marta do oktobra u zdravstvenom sektoru zaposleno 16 osoba.

Hercegovačko neretvanski Kanton zaključno sa 28. oktobrom na evidenciji nezaposlenih iz medicinske oblasti ima 26 lica sa VSS i 688 sa SSS. Zaposlenih u ovom sektoru HNK je više od 250, ali iz Zavoda za zapošljavanje isitiču da ne znači, da su se zaposlene osobe, zaposlile baš u zdravstvenom sektoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zavod za zapošljavanje Kantona 10 u svojoj evidenciji ima 63 nezaposlene osobe medicinske struke. Dok onih zaposlenih je 23 u ovom kantonu.

U Sarajevskom Kantonu zdravstvenih i medicinskih radnika koji su na birou sa SSS je 668, sa višom školskom spremom je 14 osoba, a nezaposlenih sa VSS je 802. U periodu od marta do oktobra u Kantonu Sarajevo više od 500 osoba.

Zapadno-hercegovački Kanton na evidenciji nezaposlenih zaključno sa 29.10.2020. godine bilježi 199 osoba koje mogu raditi u zdravstvenom sektoru i pomoći u pandemiji. S druge strane u prvih osam mjeseci pandemije ovaj Kanton je zaposlio 53 osobe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika u Srednjobosanskom Kantonu zaključno sa oktobrom 2020. godine sa SSS bilo je 1005, a onih s VSS samo 5 osoba. U vrijeme pandemije u SBK je zaposleno 36 lica u zdravstvu.

Četvrti Kanton u Federaciji po broju stanovnika i prvi po velični i drugi po površini USK dokumentuje 229 nezaposlenih u zdravstvu sa VSS, sa višom školskom spremom 22, a najviše je onih sa SSS 1043. Posljednji zvančni podaci Zavoda za zapošljavanje USK pokazuju da je zaposleno 30 osoba u zdravstvu.

Na birou za zapošljavanje Brčko Distrikta trenutno je 114 medicinskih sestara i tehničara. Osoba koje imaju završenu visoku stručnu spremu je 36. Posljednji podaci sa biroa Distrikta prikazuju da je zaposleno u vrijeme pandemije 26 osoba u oblasti zdravstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska na evidencijin nezaposlenih u zdravstvu ima 1604 osoba sa SSS, 64 osobe sa visokom školskom spremom, onih najobrazovanijih i nezposlenih u ovoj oblasti je 465. Od početka pandemije do danas u zdravstvu Republike Srpske zaposlene su 702 osobe.

Ukupno u svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika je čak 10.645, dok je onih zaposlenih u vrijeme pandemije mnogo manje 1.060 u FBiH.

Kada sumiramo brojke u oba enitetu i Brčko distrikta u BiH dobijemo cifru od čak 12.928 onih koji čekaju na birou kako bi se zaposlili u zdravstvenim institucijama BiH. S druge strane zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine u periodu kada je stigao korona virus u našu zemlju do danas zaposlile su samo 1.788 medicinskih i zdravstvenih radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME