Istraživanje pokazalo da je održavanje kondicije važnije od mršanja

Screenshot 8 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu iScience sugeriše da vježbanje i redovno održavanje kondicije bez fokusa na mršanje može doprinijeti boljem sveopćem zdravlju organizma i smanjiti rizik od prerane smrti za 30 posto, bez obzira da li ste u procesu izgubili na težini ili ne.

Mnogo ljudi ima predrasude i negativne stavove prema vlastitom izgledu i kondiciji zahvaljujući štetnim stereotipima o mršavljenju i imidžu tijela koji su široko rašireni u javnosti. No, nova istraživanja pokazuju da intenzivan fokus na mršavljenje kada je u pitanju održavanje kondicije nije samo loš za vaše mentalno zdravlje, već je relativno beskoristan i kada je u pitanju fizičko zdravlje.

Istraživanje objavljeno u časopisu iScience, sugeriše da pristup neutralnosti tjelesne težine u liječenju zdravstvenih stanja povezanih s pretilošću može biti jednako učinkovit od pristupa fokusiranog na mršanje.

Utvrđeno je da bi vježbanje i poboljšanje kondicije mogli smanjiti rizik od prerane smrti pretilih muškaraca i žena za 30 posto, čak i ako nisu smršali. Ovo je velika vijest za “body positivity” pokret, a u okviru kojeg je nedavno Pinterest zabranio reklame i oglase koji promovišu mršanje.

Gledajući rasprostranjenost pokušaja gubitka težine u cijelom društvu – svjetsko istraživanje na preko milion odraslih osoba sugeriše da 42 posto opće populacije želi smršati – istraživanje je otkrilo da su slučajevi pretilosti porasli samo s povećanim pokušajima mršavljenja od kasnog razdoblja 1980 -ih.

“Ponovljeni napori za mršanje mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine i nesumnjivo su povezani s velikom prevalencijom vožnje bicikla, koja je povezana sa značajnim zdravstvenim rizicima”, piše u istraživanju.

Istraživanje zaključuje da je vježba najefikasniji način za smanjenje rizika od prerane smrti. Također napominje da bi pronalaženje načina za održavanje fizički aktivnog načina života moglo biti izvodljivije od gubitka težine.

Otkrivanje načina vježbanja u kojima uživate i koji odgovara vašem načinu života najboli je način da kretanje postane navika. Bilo da se radi o trčanju, dizanju tegova, možda čak i plesu ili preskakanju užeta, postoji toliko mnogo oblika vježbanja koje možete isprobati.

Prema istraživanju, ako uspijete odvojiti ideju vježbanja od bilo kakve toksične ideje o mršavljenju koju ste usvojili, to bi potencijalno moglo promijeniti način na koji pokrećete svoje tijelo.

GODISNJICA
MARKETING