Istraživanje pokazalo: Koliko u BiH zarađuju žene, a koliko muškarci

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Žene u Evropi u prosjeku zarađuju skoro 17 posto manje od muškaraca, pokazuju podaci londonske agencije “Expert Market” koja je među 40 zemalja BiH svrstala na dnu liste.

Prema objavljenim podacima, u BiH žene zarađuju čak 46 posto manje u odnosu na muške kolege!

Prva na listi i s najmanjom razlikom između zarade muškaraca i žena je Slovenija, gdje razlika iznosi 3,20 posto. Hrvatska je svrstana na 6. mjesto, s razlikom u plaćama muškaraca i žena od 7,40 posto, prenosi “Hina”…

ČITAJ JOŠ:  Počeli radovi na vanjskom uređenju ispred objekta "Doma zdravlja" Zenica

“Expert Market” je također izračunao u kojem trenutku u tekućoj godini žene u Evropi počinju raditi besplatno u odnosu na muškarce. Slovenke, koje najbolje stoje na listi, počinju besplatno raditi 18. decembra, drugoplasirana Malta, s razlikom u plaćama od 5,10 posto – 11. decembra, a trećeplasirana Poljska, s razlikom od 6,40 posto nauštrb žena, 7. decembra. Hrvatice besplatno rade od 3. decembra pa do kraja godine, a u BiH žene počinju raditi besplatno čak od 16. jula.

Pretposljednje na tabeli su Ukrajinke s 41 posto rade besplatno od 2. augusta, a žene u Gruziji s 34,80 posto to čine od 25. septembra.

ČITAJ JOŠ:  Mini Fetić možete pomoći pozivom na broj 090-291-071

Među posljednjih 10 država na tabeli evropskih država u kojima je veliki nerazmjer između zarade muškaraca i žena smjestile su se i bogate zapadno evropske države poput Velike Britanije s 19,70 posto, Njemačka s 21,60 posto i Austrije s 23 posto. Iako važe za zemlje koje su “rodno najravnopravnije”, Šveđanke i dalje zarađuju 15,20 posto manje od muških kolega, Dankinje 15,80 posto, a Finkinje 18,70 posto.

GODISNJICA
MARKETING